Cu mai putin de doua luni inainte de demararea campaniei de aderare la fondurile de pensii administrate privat, majoritatea angajatilor nu cunosc detalii despre acestea.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, care devin pentru prima oara asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii, sunt obligate sa participe la un fond de pensii administrat privat. Cat priveste persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate, acestea pot adera la un fond de pensii, fara a fi insa obligate.
Potentialii participanti la acest fond de pensii trebuie sa stie ca pensia care le revine dupa ce redirectioneaza un procentaj din banii care merg acum pentru pensia de stat depinde de randamentul pe care administratorul il va obtine din investitia activelor respective. Aderarea la acest tip de fond este individuala, pe baza unui act incheiat intre participant si administrator. Fondul de pensii private va fi gestionat de un administrator, respectiv o societate comerciala pe actiuni, care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul si plata pensiilor administrate privat, se arata in legea pensiilor private.
Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii - autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub controlul Parlamentului, isi exercita autoritatea pe intregul teritoriu al Romaniei si functioneaza in conformitate cu prevederile legii, fiind desemnata pentru controlul si reglementarea domeniului.
Aceasta comisie autorizeaza functionarea fondului de pensii pe baza cererii administratorului.
Pensia privata obligatorie reprezinta, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrata privat. Momentan, fiecare angajat plateste pentru pensia de stat 9,5% din salariu. Incepand de anul viitor, o parte, mai precis 25% din cei 9,5%, vor fi transferati catre o companie de pensii privata. Procentajul de pensie privata de 2% va fi majorat, gradual, la 6% pana in 2016 sau chiar mai devreme. Obiectivul acestui transfer consta in marirea nivelului pensiilor, firmele private care administreaza aceasta contributie o pot investi, astfel incat aceasta sa fie mult mai mare decat cea primita in prezent de la stat.