Oamenii de afaceri critica modalitatea gasita de Guvern pentru a majora pensiile, respectiv extinderea platii CAS si la veniturile salariale care depasesc de cinci ori salariul mediu brut pe economie si la alte tipuri de venituri. Mediul de afaceri va reactiona negativ la joaca Guvernului cu taxele si impozitele. Dupa cum este normal, companiile vor avea comportamente economice logice, adica, vor gasi modalitati legale, la limita legii sau ilegale de mascare a salariilor mari si nimeni nu va mai dori sa lucreze pe fata, cu salariile la vedere.
Principalul efect anticipat la nivelul companiilor este cresterea costurilor cu forta de munca, in contextul in care oricum pentru oprirea migrarii angajatilor erau necesare cresteri salariale. Va fi erodata inclusiv capacitatea unor intreprinderi de a plati impozit pe profit. Si asa, marjele de profit sunt sub presiune, din cauza cresterii salariilor si a intensificarii concurentei dupa aderare. De aceea, oamenii de afaceri nu inteleg cum Fiscul anticipeaza o crestere a veniturilor din impozitul pe profit ca modalitate de a compensa noile cheltuieli.
"E evident ca este o masura populista, o decizie negandita chiar, luata din ratiuni politice, la presiunea opozitiei. Pe de o parte, vii si anunti triumfator, in martie, ca reduci CAS-ul cu sase puncte procentuale, si acum dai in cap mediului de afaceri. Nu exista nicio explicatie coerenta, din care sa rezulte sumele bugetare care vor acoperi golul lasat de majorarea pensiilor si a punctului de pensie. Guvernul nu face decat sa creeze neliniste in mediul de afaceri. Ori de cate ori se afla la ananghie, Executivul se gandeste sa mareasca taxele si impozitele. De ce nu si-a aratat intentia unei astfel de majorari cand au intocmit bugetul? Oare, guvernantii nu stiu care sunt cheltuielile pe care statul trebuie sa le faca cu rata pentru bugetul UE, cu cofinantarile fondurilor europene, cu investitiile in infrastructura, in agricultura, cu fondurile structurale? Am purtat discutii cu oamenii de afaceri bihoreni si am ajuns la concluzia ca majorarea pensiilor este un lucru bun, dar trebuie ca masura sa aiba sustenabilitate, altfel se deregleaza mediul de afaceri. In loc sa se opereze la reducerea birocratiei, a aparatului administrativ central, asa cum incearca sa faca secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, Guvernul trece la majorari de taxe si impozite. In primul rand, se doreste impozitarea tuturor stimulentelor la fel ca salariile, iar apoi cresterea impozitarii celor care obtin venituri mari. Or, aceste masuri nu sunt agreate de oamenii de afaceri. Daca se vrea cresterea pensiilor cu orice pret, atunci, cu siguranta, daca nu acest guvern, cel care ii va urma va fi nevoit sa treaca la cresterea cotelor de impozitare, ceea ce este extrem de ingrijorator", ne-a declarat Octavian Dan, directorul general al Federatiei Patronilor Bihor.
Fara incasari bugetare mai mari sau o reducere adecvata de cheltuieli, o crestere puternica a deficitului bugetar este inevitabila. Oamenii sunt indreptatiti sa solicite pensii mai mari, dar modul in care se face acest lucru este mai mult decat discutabil. Se poate vorbi de o presiune destul de mare pe bugetul de pensii, in conditiile unui sistem care este deja in dezechilibru, avand in vedere ca pensionarii depasesc cu mult numarul contribuabililor, al celor care muncesc. De asemenea, o contributie mai mare din partea celor cu venituri ridicate ar contraveni filosofiei fiscale de pana acum, cota unica fiind introdusa tocmai pentru a incuraja munca si a scoate la suprafata salariile mari.