CE Craiova, producatorul de agent termic primar pentru oras, are de recuperat debite de 89 de milioane de lei de la Termoficare. La acestea s-ar adauga alte zece milioane de lei, sume care vor fi revendicate intr-un proces separat.

Regia de Termoficare Craiova ar putea fi obligata sa plateasca penalitati de circa zece milioane de lei catre funizorul de agent termic, Complexul Energetic (CE) Craiova, daca acesta din urma va castiga procesul penalitatilor in instanta. Potrivit reprezentantilor complexului, in prezent producatorul de agent termic are un proces in desfasurare pentru recuperarea datoriilor certe si exigibile. "Este vorba de 89 de milioane de lei, ce reprezinta datorii certe, exigibile, recunoscute de debitor. Cu toate acestea, procesul, care a avut prima infatisare pe 13 octombrie, s-a amanat, pentru ca avocatul debitorului sa studieze materialele de la dosar. La aceste datorii, se adauga cele curente", a spus Veronia Nica, directorul economic al CE Craiova.
Potrivit acestui calcul, diferenta pana la 120 de milioane de lei, adica 19-20 de milioane de lei, sunt facturi curente. Facturile sunt platite in ordine cronologica, in prezent efectuandu-se plati din urma cu un an.
Cu toate ca sunt restante importante de achitat, populatia va primi caldura in aceasta iarna. Totusi, in cazul in care procesul se va termina repede si CE Craiova va castiga, banii din incasari ar putea fi executati de creditor imediat ce vor ajunge in conturi. In acest caz, potrivit legii, "termenul de plata nu va fi mai mic de zece zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei de plata". Pe de alta parte, "judecatorul nu va putea stabili alt termen de plata decat daca partile se inteleg in acest sens".
CE Caiova a lansat o data cu venirea toamnei o campanie pentru recuperarea debitelor restante de la clienti.
Pe de alta parte, compania a relansat invitatia potentialilor investitori de a realiza un nou grup energetic, de 500 MW, la Isalnita. Anul trecut, cehii de la CEZ, italienii de la Edison si americanii de la AES Corporation se aratasera interesati de acest proiect. In cele din urma, doar americanii ramasesera in calcule, dar intentia lor nu s-a concretizat intr-o oferta si un proiect cu CE Craiova. Acum, proiectul se afla in stand-by, iar complexul va reface documentatiile si va invita din nou cele trei companii sa vina cu oferte. Investitia initiala fusese evaluata la 600 de milioane de euro, insa evolutia pietei a scumpit-o cu cel putin 100 de milioane de euro.