Regia Autonoma de Termoficare Craiova da liber solicitarilor pentru stergerea penalitatilor dupa 15 aprilie. Asociatiile de proprietari acuza Termoficarea ca a redus la cateva luni perioada in care craiovenii ar fi putut sa scape de restante.
Faptul ca Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova s-a decis sa aplice prevederile Legii nr. 175/2010 (care face referire la stergerea penalitatilor) pe ultima suta de metri nemultumeste majoritatea asociatiilor de proprietari. Acestea acuza furnizorul de caldura ca le-a rapit proprietarilor o mare parte din perioada pe care o aveau la dispozitie, adica un an (iulie 2010 - iulie 2011), ca sa-si stinga restantele. In al doilea rand, reprezentantii asociatiilor sustin ca au intocmit dosare cu persoanele care beneficiaza de prevederile respectivei legi si le-au inaintat conducerii Termoficarii inca de anul trecut. Termoficarea le-a refuzat pe motiv ca nu exista norme de punere in aplicare a respectivei legi sau a dat vina pe Complexul Energetic, pentru ca penalitatile sunt percepute de catre acesta.
"De cand a aparut legea, i-am pus pe debitorii care si-au aratat dorinta sa plateasca sa aduca adeverinte doveditoare. Cei de la Termoficare mi-au spus ca legea nu se aplica, ca nu sunt norme, ca penalitatile sunt percepute de Complex si ei nu le sterg. Am depus solicitari scrise in acest sens si nu am primit un raspuns nici azi. Daca legea se aplica acum, proprietarii mai au la dispozitie doar cateva luni, nu un an intreg", a spus presedintele Asociatiei nr. 35 Craiovita Noua, Nicolae Brozban.
La fel au patit si reprezentantii Asociatiilor nr. 10 din cartierul 1 Mai, de la Asociatia nr. 5 Nicolae Titulescu, de la Asociatia 16 Rovine II, Asociatia nr. 1 Cerna. Cu totii au lasat la furnizorul de caldura atat solicitari scrise, cat si dosare complete ale proprietarilor care vor sa-si plateasca datoriile.
Presedintii asociatiilor spun ca, in schimb, de la furnizorul de apa, Compania de Apa "Oltenia", raspunsul a fost clar: se incaseaza debitele de la restantieri fara perceperea penalitatilor, conform prevederilor legale in vigoare.

Liber la cereri dupa 15 aprilie

Reprezentantii RATf Craiova neaga faptul ca ar fi intarziat punerea in aplicare a Legii nr. 175/2010. Dar nici nu explica de ce nu au incasat pana in prezent debitele restantierilor fara suma rezultata din penalitati. In schimb, mai scurteaza perioada in care craiovenii au posibilitatea sa scape de datorii, pe motiv ca trebuie sa redacteze o cerere tip pe care asociatiile trebuie sa o completeze.
"Modelul de cerere va fi gata dupa 15 aprilie si va fi distribuit asociatiilor. Cererea va fi completata si insotita de copie dupa actele de identitate ale membrilor familiei, adeverinta de venit lunar si modul de calcul al penalitatilor propuse pentru scutire raportat la contravaloarea energiei termice neachitate sau achitate cu intarziere. Acolo unde exista o hotarare judecatoreasca irevocabila sau s-a trecut la executare silita nu se mai aplica Legea nr. 175/2010", a precizat purtatorul de cuvant al RATf Craiova, Marinela Bildea.