Intr-un interviu acordat revistei „Focus“, oficialul european a declarat ca motivul iminentei cresteri de preturi pe piata petroliera este apropierea sezonului rece, iar in aceasta perioada rezervele petroliere ale fiecarei tari vor fi completate.
Andris Piebalgs estimeaza ca preturile petrolului si ale benzinei vor continua sa creasca.
La randul lor, ministrii de Finante din tarile membre ale Uniunii au decis la intalnirea din Manchester sa nu reactioneze la ultimele cresteri de pret prin modificarea taxelor. In paralel, ei au solicitat Statelor Unite si Chinei sa ia masuri pentru economisirea energiei.
Potrivit Reuters, oficialii europeni au cerut si statelor producatoare de titei sa mareasca rapid productia pentru a combate cresterea preturilor si au recomandat companiilor petroliere sa-si reinvesteasca o parte din profituri in activitati de explorare si rafinare.
Dupa ce a prezidat o intalnire a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, organizata la Manchester, reprezentantul Marii Britanii, Gordon Brown, a cerut statelor membre ale OPEC sa mareasca productia cu o jumatate de milion de barili pe zi.
„Aceasta problema globala necesita solutii globale“, a afirmat Brown, avertizand ca, pe langa impactul imediat asupra cresterii economice al preturilor de aproape 70 de dolari pe baril, exista posibilitatea ca cererea pentru petrol sa creasca cu 50% in urmatorii 20 de ani.
Ministrii de Finante europeni cer, intr-o declaratie comuna, firmelor petroliere sa-si sporeasca investitiile in capacitatile de explorare, producere si rafinare a petrolului, ca si in servicii de energie alternativa.
„Companiile energetice din intreaga Europa obtin profituri ridicate si ar fi rezonabil ca o parte din acestea sa fie utilizata pentru sprijinirea persoanelor sarace, care au dificultati in a-si plati facturile pentru energie electrica si termica“, a adaugat ministrul italian al Economiei.
In Franta, grupurile Total si BP au decis sa reduca preturile cu 3 eurocenti pe litru pentru benzina fara plumb si cu 2 centi in cazul motorinei, dupa ce ministrul de Finante, Thierry Breton, a avertizat ca ar putea majora impozitele.

La 2 euro pe litru, adio masina!

Majorarea pe plan international a pretului barilului de petrol s-a facut simtita si in Romania, cu toate ca doar 50% din consumul tarii noastre reprezinta titei din import. Pretul benzinei s-a majorat in ultimele luni cu aproximativ 20%. Dupa ce administratia a cerut o analiza a actualelor preturi, principalul producator, Petrom, a ieftinit putin carburantii.
Cu toate aceste fluctuatii de pret pe piata romaneasca, perspectiva unei majorari continue a petrolului va pune amprenta cu siguranta pe politica de preturi a companiilor romanesti.
Iar un pret al benzinei de 2 euro pe litru, estimat de catre oficialii europeni, i-ar face pe cei mai multi dintre romani sa puna cheile automobilelor in cui.