Reducerea taxelor de scoatere a terenurilor din circuitul agricol a dus la cresterea suprafetelor pentru constructii.
Avand in vedere faptul ca in intravilan nu prea se mai gasesc terenuri care sa ofere posibilitatea realizarii unei investitii in constructii, cele mai multe dintre ele se realizeaza pe terenul care, in prezent, este prins in extravilanul localitatilor din judet. Pentru aceasta este insa necesara scoaterea acestor terenuri din circuitul agricol. "Pentru terenurile care nu sunt scoase din circuitul agricol nu se elibereaza autorizatia de construire", a declarat Marian Popescu, inginer-sef in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj.
Taxele percepute pentru aceasta operatiune depaseau insa, anii trecuti, de cateva ori valoarea de achizitie a terenului. "Intentia practicarii unor astfel de tarife era aceea de a nu se descuraja agricultura", a adaugat Marian Popescu. Dezavantajul practicarii acestor tarife consta insa in faptul ca investitorii erau tentati sa declare un pret de achizitie mai mic decat cel real (taxa platita depindea si de valoarea terenului).
Scoaterea terenului din circuitul agricol valoreaza intre 250 si 750 RON
Incepand cu 10 decembrie 2005, aceasta taxa de scoatere din circuitul agricol a fost diminuata. Tarifele aferente analizei si verificarii documentatiei de scoatere a terenurilor din circuitul agricol variaza acum intre 250 si 750 RON.
"Conform legislatiei in vigoare, pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cu o suprafata mai mica de un hectar, taxa perceputa este de 250 RON, in regim normal (aproximativ zece zile lucratoare), sau 1.500 RON in regim de urgenta (trei zile). In cazul suprafetelor cuprinse intre unu si 50 de hectare, taxa este de 500, respectiv 2.000 RON", a declarat Petrica Gulie, referent in cadrul OCPI Dolj. Persoanele care doresc scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete mai mari de 50 de hectare trebuie sa scoata din buzunar 700 sau 3.000 RON, in functie de timpul cat sunt dispusi sa astepte pentru eliberarea acestor acte.
Reducerea taxelor incurajeaza investitiile
O data cu reducerea tarifelor percepute, terenul extravilan a devenit mai atractiv pentru investitori, facilitandu-se astfel dezvoltarea periferiilor marilor orase.
"De la inceputul anului si pana in prezent, la OCPI Dolj au fost depuse 19 cereri de scoatere definitiva a terenului din circuitul agricol. Acestea totalizeaza putin peste 13 hectare in tot judetul", a spus Gulie.
In aceeasi perioada a anului trecut, la OCPI fusesera depuse 13 cereri de scoatere definitiva a terenului din circuitul agricol, care insumau o suprafata de aproximativ 4,30 hectare de teren. Aproximativ 99% din aceasta suprafata era temporar scoasa din circuit (pentru o perioada de maximum doi ani, pentru forari si lucrari publice).