Anul acesta, Camera de Comert si Industrie (CCI) "Oltenia" ar putea sa primeasca o parte din banii necesari pentru infiintarea Centrului Expozitional Transfrontalier, un vis mai vechi al reprezentantilor Camerei.
Pentru Camera de Comert si Industrie (CCI) "Oltenia" anul 2007 ar putea demara cu unul din cele mai mari proiecte in materie de regim transfrontalier din regiune. "Redimensionand proiectul initial, speram sa materializam la Craiova constructia unui Centru Expozitional Transfrontalier pe o suprafata de 5.000 de metri patrati - 2.500 de metri patrati suprafata construita intr-o sala monobloc si 2.500 de metri patrati suprafata expozitionala", a declarat Gheorghe Albu, presedintele CCI "Oltenia". Acest lucru va fi posibil ca urmare a Hotararii de Consiliu Local din 21 decembrie 2006, prin care primaria a fost de acord sa se asocieze cu Camera si sa-i puna la dispozitie aceasta suprafata apartinand Regie Autonome de Transport (RAT) Craiova (suprafata este situata in incinta sediului central de pe Calea Severinului).
Proiectul Camerei este in valoare de 1.100.000 de euro, din care 700.000 de euro ar urma sa fie primiti de la UE, prin programul PHARE CBC. Restul banilor vor fi suportati de CCI "Oltenia" si, potrivit reprezentantilor Camerei, suma va fi probabil mai mare, luand in considerare si cheltuielile cu dotarile ulterioare. "Printr-o Hotarare de Consiliu Local din 21 decembrie 2006, primaria a fost de acord sa se asocieze cu Camera. Proiectul l-am depus la Calarasi, pe 9 ianuarie, pentru ca am aflat ca acolo mai sunt bani. Speram sa-l castigam. Daca vom primi sau nu banii vom afla probabil in luna aprilie", a adaugat Albu, care e de parere ca acesta este un prim pas catre infiintarea unui Centru Regional Transfrontalier la Craiova.
Proiectul initial tintea o suprafata de patru ori mai mare
In 2005, CCI "Oltenia" intentiona sa-si amenajeze un spatiu expozitional pe o suprafata de 21.000 de metri patrati de teren, prin asociere tot cu RAT Craiova. Proiectul de realizare a unui centru de afaceri transfrontalier pentru Euroregiunea Danubiano-Balcano-Carpatica DANBAC se ridica la aproximativ sapte milioane de euro. Conform normelor UE, Primaria Craiova ar fi trebuit sa aloce acestui centru 55.000 de metri patrati, aflati la o distanta de cel mult zece kilometri de oras, cu deschidere la drum european. "Nu avem alt teren pe care sa-l punem la dispozitie si nici nu putem oferi facilitati fiscale pentru investitori. Reprezentantii consiliului local agreeaza insa asocierea RAT Craiova cu CCI 'Oltenia'", declara in noiembrie 2005 Sorin Iordache, viceprimarul Craiovei.