Un raport al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) arata ca productivitatea muncii pe ansamblul economiei, calculata ca raport intre Produsul Intern Brut (PIB) si numar de salariati, s-a plasat in primul semestru al acestui an la 6,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, exceptand primele sase luni din 2002. Cresterea productivitatii muncii s-a bazat, in principal, pe rezultatele din industrie, unde a fost inregistrat un avans de 10,7%. Industria are o pondere de 27% in PIB.
Studiul CNP arata ca "pe sectoarele economiei nationale, este de remarcat ca cele mai importante sporuri de productivitate se inregistreaza in constructii si agricultura, respectiv 18,2% si 16,4%. Aceste activitati au doar o pondere de 9% in Produsul Intern Brut".
CNP atrage atentia ca "rezultatele pe ansamblul economiei puteau fi si mai bune daca exista si in sectorul serviciilor (cu o pondere de 51% in PIB) aceeasi preocupare pentru cresterea productivitatii muncii. In primul semestru, practic intreaga crestere de PIB din servicii s-a realizat in aceleasi conditii de productivitate", arata studiul CNP.
In ceea ce priveste in-dustria, cel mai important avans al productivitatii muncii a fost inregistrat in sectorul extractiv - 27,9%, urmat de cel de prelucrare - 10,2% si cel de energie electrica, termica, gaze si apa - 4,1%. (D.E.)