Nuclearelectrica a semnat joi acordul pentru infiintarea companiei care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 cu cei sase investitori selectati de autoritati pentru a participa la proiect. Constructia celor doua reactoare nucleare la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, operata de Nuclearelectrica, va fi derulata in doua etape. In prima faza, va fi infiintata o companie mixta intre Nuclearelectrica si Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) si ArcelorMittal Romania. Apoi, dupa un an si jumatate si dupa elaborarea unui studiu de fezabilitate, se va cunoaste exact valoarea investitiei. Initial, proiectul era estimat la 2,2 miliarde euro, dar valoarea luata in calcul de autoritati aproape s-a dublat, la patru miliarde euro.
Prima etapa a proiectui, estimata sa dureze 18 luni de la inregistrarea societati comerciale, va presupune elaborarea unor specificatii tehnice si comerciale, cereri de oferta, documentattii de inginerie, finantarea unor lucrari de santier si evaluarea ofertelor pentru contractorul general. De asemenea, investitorii vor perfecta aranjamentele comerciale privind constructia celor doua unitati, exploatarea pe termen lung, precum si modalitatile efective de finantare.
Reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavoda ar urma sa fie puse in functiune in 2014-2015, iar constructia lor este estimata sa inceapa in 2010-2011. Fiecare unitate va avea o capacitate instalata de 720MWe.
Statul roman, care initial negociase o participatie de 20% in proiect, a decis in luna iunie a acestui an ca Nuclearelectrica sa detina 51%, motiv pentru care negocierile cu cei dase investitori au stagnat timp de cateva luni.
Astfel, in prezent, Nuclearelectrica detine 51%, ArcelorMittal are o participatie de 6,2%, CEZ - 9,15%, GDF Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, Iberdrola - 6,2% di RWE Power - 9,15%.