Mircea Geoana publica pe blog un text intitulat "Cacealma pe banii romanilor", pe care il puteti citi in continuare.
'Un lucru este clar in ceea ce priveste modul de operare al lui Traian Basescu. De fiecare data cand a urmarit un obiectiv ascuns sau a incercat sa dea o lovitura, intai a incercat o diversiune, o cacealma. Interesant este ce pregateste Traian Basescu cand arunca cu praf in ochii societatii.
Ce diversiune a lansat acum Traian Basescu? O noua lupta intre palate, in acest moment aflata doar in stadiul de "dificultate". Fara indoiala, presedintele a observat ca cel mai bine s-a "vandut" in media lupta dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Pentru ca stie ca un razboi intre el si Emil Boc nu este credibil, Traian Basescu incearca sa ne faca sa credem ca s-a distantat de premier. Surse bine-informate si, cu siguranta, bine-intentionate, le spun ziaristilor ca Traian Basescu "si-a luat mana de pe guvern". Din mass-media aflam ca Presedintele si premierul s-au "evitat" la inundatii sau ca Basescu este suparat foc pe Boc. Avem si tabere, eternele tabere care fac deliciul presei, BVB vs Traian Basecu si Emil Boc. Insusi Presedintele spune ca are "dificultati" in relatia cu premierul.
Ce se intampla in realitate? Guvernul nu mai are bani si nu mai are nici de unde sa se imprumute. Fapt pentru care, in spatele spectacolului de sunet si lumini al unei noi batalii intre palate, se pregateste de fapt permanentizarea masurilor de austeritate. Salariile si toate veniturile reduse acum cu 25% sau mai mult nu vor reveni la nivelul initial pe 1 ianuarie 2011, pentru ca Guvernul nu poate sa aduca venituri la buget. Majorarea TVA inseamna micsorarea consumului, deci o contractare suplimentara a economiei. Firmele isi vor reduce volumul produs, angajati vor fi disponibilizati, banii din impozite vor fi tot mai putini si asa pe 1 ianuarie 2011 vom afla ca suntem intr-o situatie dezastruoasa care ne impune sa mai pastram inca o bucata de timp aceste masuri de austeritate.
Care va fi rezultatul "dificultatii" dintre Traian Basescu si Emil Boc? O remaniere la 1 septembrie 2010 tot ce vor face. Atunci se va arunca ceva balast guvernamental, dar nimic serios nu se va schimba.
"Partidul care a vorbit de pensii" va mai primi un fotoliu sau doua de ministru, respectuosii de intelegere udemeristi (mai putin tradatorul de neam si patrie Frunda) vor mai smulge si ei ceva. Si intelectualii moralisti se vor mai infrupta o data din mierea groasa a avantajelor din bani publici. Iar in tot acest timp clientela portocalie va continua sa macine banul public, pe cand toti ceilalti, sector privat, bugetari si beneficiari de servicii publice, amaratii "de asistati sociali" vor fi chemati sa se sacrifice in continuare si sa sustina acest esafodaj de coruptie, de minciuna si de lipsa de minim bun simt.
Partidele de opozitie sunt "obraznice". Asta e un lucru bun. Si daca opozitia se va uni cu adevarat si isi va asuma cu curaj rolul de alternativa, poporul le va fi aliat si aceasta putere nelegitima si compromisa va putea fi debarcata. Pana la 1 ianuarie 2011.
P.S. De observat "disciplina" instaurata in doar cateva zile la TVR-ul si Radioul public "depolitizate": stirile incep cu liderul maxim, continua cu bravul nostru guvern, in timp ce opozitia a disparut din relatari. Pe TVR 3 regional se lafaie deja feudalii PDL. De Dan Diaconescu sau Radu Moraru nu mai e nevoie, acum, ca s-a terminat campania. Prin Coraci, nefericitul lobby-ist de la UGIR 1903, mogulul "bun" la toate, G.C. Paunescu, a primit aseara un avertisment indirect de la stapan: delictul de opinie trebuie sanctionat si nici o fapta buna (sprijin neconditionat in campanie) nu trebuie sa ramana nepedepsita!'