Europa are succes economic, iar acest succes dovedeste ca social-democratia functioneaza, argumenteaza laureatul Nobel pentru economie, Paul Krugman.
In contextul incercarilor de reforma a sistemului american de sanatate ale administratiei Obama, din ce in ce mai multi conservatori se plang ca presedintele va transforma SUA intr-o democratie de tip european. Iar Europa si-a pierdut tot dinamismul economic, sustin acestia. Intr-un editorial publicat in New York Times si intitulat "Invatand de la Europa", Paul Krugman argumenteaza in favoarea modelului european.
Din anii ‘80 incoace, de cand dreapta a devenit dominant in SUA, dar nu si in Europa, economia americana a crescut mai repede. De fapt, judeca Paul Krugman, standardul de viata a crescut practic in acelasi ritm in SUA si in UE. La fel e si cu progresul tehnologic care parea sa fi lasat Europa in urma in anii ‘90. Acum, internetul broadband e mai ieftin si mai rapid decat in SUA. De asemenea, somajul e mai mare in Europa. Dar, spre deosebire de SUA, ii afecteaza pe cei foarte tineri si pe cei foarte batrani, nu pe cei in plina putere.
Cu alte cuvinte, Europa nu s-a dezvoltat intr-un ritm inferior Americii, chiar daca e mai aproape de democratia sociala decat de liberalismul extrem. Cu toate acestea, "potrivit dogmei economice dominante" in America, "democratia sociala de stil european ar trebui sa fie un dezastru". In perceptia generala, fie ca e vorba de republicani sau de democrati, orice incercare "de a face economia mai putin brutala, de a avea mai mare grija de concetatenii care nu au la fel de mult noroc", ar ucide progresul al Americii si ar transforma-o intr-o Europa stagnanta economic.
In timp ce problemele economice ale Europei sunt prezentate excesiv in America, beneficiile sociale ale impozitarii substantiale de catre stat, cum ar fi asigurarea medical universal, sunt nebagate in seama. Experienta europeana demonstreaza exact contrariul, sustine laureatul Nobelului in economie, arata ca "justitia sociala si progresul pot merge mana in mana".