Economia acerba l-a invatat pe roman sa gaseasca, in afara de acomodarea la o viata mizera, si o multime de solutii pentru orice fel de situatie. Asta poate insemna, de exemplu, chiar si reinventarea mobilierului din casa pentru a-si mari spatiul locativ si chiar punerea in practica a propriilor idei de redecorare, idei mai mult sau mai putin sigure. Intr-o astfel de categorie intra studentii care, pe langa nenumaratele probleme de care se lovesc in camine, incearca sa aduca putin din spiritul de acasa si in interiorul camerei lor, punandu-si amprenta pe spatiul in care locuiesc pana la terminarea facultatii. Schimbarile de decor constau chiar si in marirea spatiului locativ al camerelor respective, prin improvizarea de paturi suprapuse, care ofera mai mult spatiu de miscare, dar despre a caror siguranta studentii se preocupa prea putin. In aceste conditii, paturile supraetajate pot fi confectionate si impropriu, pericolul prabusirii lor fiind inevitabil. Si totusi, administratorii de camine sunt extrem de permisivi, constienti fiind de riscurile la care se supun studentii, doar pentru niste bani in plus. "Cunoastem 2-3 camine in care studentii au ales si aceasta optiune, de a locui intr-un spatiu mai liber prin restrangerea paturilor, insa, pana in acest moment, nu avem nici o sesizare grava in acest sens”, a declarat Laura Batranu, responsabila cu administrarea caminelor studentesti ce apartin Universitatii Ovidius. Lasand la o parte problema unei eventuale prabusiri bruste a patului de deasupra, in care studentul si-a asezat confortabil paturica de la mamica, nici un reprezentant dintre cei care se ocupa de camine nu s-a oferit, vreodata, sa verifice cam cu cata pricepere si iscusinta se obosesc studentii sa-si construiasca aceste paturi si cu ce ustensile. "Cand colegul meu de deasupra se mai intoarce pe o parte sau pe alta, scartaie patul indeajuns cat sa ma gandesc: oare cand o sa-mi cada si in cap?”, a declarat studentul Aurel Drajnea, de 21 de ani.

Locatarii de la etaj au parte de glume nesarate

Pentru cei care, de voie, de nevoie, transforma patul de deasupra intr-un camin la inaltime, glumele celorlalti colegi de camera sunt la ordinea zilei.
Exact atunci cand nu se asteapta, locatarii de la etaj se pot trezi cu mainile legate, cu pasta de dinti pe toata fata, cu alte haine pe pat decat cele personale, puse special, pentru ca nu este loc pe celelate paturi. "Depinde acum si cu cine putem sa glumim. Unii se supara foarte tare. Oricum, cei de la etaj au patit multe in viata lor de camin, de la pasta de dinti pe fata pana la maturi legate de mana”, declara studentul Marius Colci, de 23 de ani. Marea problema a paturilor supraetajate este insa lipsa unei scari care sa faciliteze urcatul. Cum aceasta este extrem de rara, mesele sau frigiderele le iau locul. "Ne vine mai usor sa folosim mesele sau frigiderele pentru a reusi sa dormim. Facem asta pentru a evita varianta picioarelor in gura, luate de catre cel din patul de jos in momentul cand incerc sa ma urc”, povesteste Sorin Crucescu, de 23 de ani. Oricare ar fi ipostaza comica a acestei situatii, cineva ar trebui totusi sa se ocupe si de masurile de precautie pentru improvizatiile mai putin reusite ale studentilor, cu atat mai mult cu cat ingeniosii recurg la astfel de metode in fiecare an.