Pentru ca procedura de autorizare a constructiilor reprezinta un obstacol major in dezvoltarea afacerilor, reprezentantii firmelor mici si mijlocii propun Ministerului Transporturilor modificarea legilor care reglementeaza aceste proceduri. Mai exact, acestia vor ca autorizatiile de constructie sa se elibereze mai repede si, in plus, functionarii care nu respecta legea sa fie sanctionati.
Legile vizate sunt Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, Legea privind amenajarea teritoriului si urbanismului, Legea privind protectia mediului, cea privind administratia publica locala, a fondului funciar, precum si actul normativ care reglementeaza circulatia juridica a terenurilor.
Solutiile propuse de reprezentantii IMM-urilor sunt scurtarea timpului de afisare de la 30 de zile la 10 zile a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) si a celor de dezvoltare, precum si crearea birourilor unice informatizate la nivelul consiliilor judetene si al primariilor de municipiu. Potrivit reprezentantilor micilor intreprinderi, exista cazuri in care cei care vor sa dezvolte un proiect de constructii cumpara terenul si mai asteapta doua-trei luni pana obtin autorizatiile de constructie. Si asta, in ciuda faptului ca legea prevede ca autorizatiile de constructie sa fie eliberate in 30 de zile, de multe ori primariile nu tin cont de acest termen, care se prelungeste pana la 90-120 de zile. “Daca primarii au interes sa se faca investitii in zonele pe care le reprezinta trebuie sa fie mai cooperanti si mai informati. Exista si primarii care nu stiu foarte bine nici macar ce terenuri au disponibile pentru eventuale investitii“, afirma vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Vasile Turcu.
In opinia lui Turcu, existenta unei concordante ar da posibilitatea investitorului sa se poata baza pe un timp optim si cu mici marje de eroare sa treaca in studiul de fezabilitate momentul cand va putea declansa lucrarile pentru realizarea investitiei.