Inspectorii ITM Dolj au descoperit ca angajatorii invoca verbal criza financiara pentru a motiva neregulile pricinuite angajatilor.

Din cauza conditiilor economice precare, munca la negru ia amploare in Craiova, au informat oficialii ITM. "Comparativ cu semestrul I din 2008, in aceeasi perioada din 2009 a scazut numarul controalelor, dar a crescut numarul de persoane descoperite fara forme legale, de la 130 anul trecut, la 207 anul acesta. Probabil si criza a contribuit la cresterea numarului persoanelor care lucreaza fara forme legale", a spus directorul coordonator al ITM Dolj, Catalin Mohora. Acesta a dat ca exemplu un angajator care avea astfel de obiceiuri si in cazul caruia a fost nevoie de ajutorul politiei. Este vorba despre o firma din constructii care efectua lucrari de izolare a unui bloc, iar angajatii au luat-o la fuga cand au aflat ca a venit in control o echipa a ITM Dolj. Acel angajator a fost amendat cu 10.000 de lei, iar angajatii au fost prinsi si identificati cu ajutorul politistilor. Conducerea ITM spune ca firmele mari nu folosesc angajati la negru, astfel de practici intalnindu-se la societatile mici, cu 10-20 de angajati, care au lucrari in aceasta perioada.

ITM informeaza Fiscul si Garda despre evazionisti

Directorul Mohora a precizat ca, din aceasta saptamana, ITM Dolj va trimite permanent informari la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) si Garda Financiara privind firmele care au angajati la negru. ITM merge pe principiul ca societatile care au angajati fara forme legale au si fonduri neinregistrate cu care isi platesc muncitorii la negru, deci practica o forma de evaziune fiscala. De acum inainte, angajatii pot trimite si sesizari anonime la ITM Dolj. Acestea vor fi verificate, anunta noua conducere, facand referire la faptul ca, poate, unii angajati platiti la negru se tem pentru siguranta locului de munca si nu sesizeaza ilegalitatile patronilor.

Pe timp de criza, patronii dicteaza

Daca unele firme fac eforturi disperate pentru a plati la timp salariile angajatilor, altii au bani, dar intarzie sub pretextul crizei. Oficialii ITM au inaintat ipoteza ca, in virtutea crizei economice, mai multi angajatori le creeaza astfel de probleme salariatilor. "Am descoperit deficiente mari in timpul controalelor, cum ar fi ca se lucreaza ore suplimentare fara acceptul salariatilor, nu se acorda repaosul saptamanal de doua zile consecutive. Am gasit situatii cand salariile nu erau platite la timp. Patronii vin cu scuza ca este criza economica. Aceasta este explicatia verbala", a spus directorul adjunct Raducu Mitran. "Este foarte posibil ca unii patroni sa se foloseasca de criza. Intotdeauna exista hoti si oameni incorecti care se folosesc de criza pentru a nu le mai achita angajatilor taxele si contributiile si ii platesc la negru. Daca pana acum se rugau de angajati sa vina la serviciu, de anul acesta, cand exista excedent de forta de munca, patronul dicteaza. Nu am dubii ca unii patroni invoca criza pentru a nu le plati oamenilor drepturile. Asa se intampla cand se foloseste forta de munca cvasicalificata, ca sa nu zic altfel", a precizat analistul Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari din Romania - CFA. "Pentru un angajat legal patronul mai plateste 45% din salariu la stat sub forma de contributii si impozit. Este foarte mult. De unde sa aiba patronii atatia bani cand afacerile sunt in deriva?", spunea recent Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania.

Mai putini angajati

O statistica prezentata de ITM Dolj arata ca anul acesta numarul contractelor individuale de munca "incetate" a fost dublu fata de cele nou-incheiate. Directorul Mohora a spus ca daca in primele sase luni din 2008 erau 31.537 de contracte individuale de munca noi si 23.581 incetate, in primele sase luni din 2009 s-au inregistrat 19.650 de noi contracte individuale de munca si s-au desfiintat 30.811. "Raportul aproape ca s-a inversat", a spus Mohora. La ITM Dolj exista si o neconcordanta: la institutie exista 9.000 de carnete de munca neridicate de titulari. Fie sunt plecati in strainatate, fie nu-i intereseaza.