Oamenii de afaceri din Romania sunt nemultumiti de instabilitatea legislativa si de faptul ca Guvernul nu se consulta cu reprezentantii lor atunci cand isi ia angajamente in fata Fondului Monetar International (FMI) sau a Bancii Mondiale (BM).
Ei spun ca atunci cand Executivul isi ia angajamente in fata FMI sau BM, care afecteaza in mod direct activitatea mediului de afaceri, ar fi normal ca acesta sa doreasca sa cunoasca anterior acestor angajamente si capacitatea mediului economic de a face fata noilor presiuni fiscale sau de alta natura. Omul de afaceri Ioan Micula ne-a declarat ieri: “E absolut necesar ca Guvernul sa se consulte cu agentii economici mari. Nu e normal ca atunci cand se semneaza un acord international sa nu fie intrebat si mediul de afaceri“.
Micula a mai spus ca o alta problema cu care se confrunta afaceristii romani in prezent se leaga de lipsa de transparenta a autoritatilor vizavi de ceea ce s-a negociat cu Uniunea Europeana.
Astfel, oamenii de afaceri romani inca nu cunosc detalii despre pregatirile pe care trebuie sa le faca pentru procesul de integrare europeana. Ioan Micula a adaugat ca transparenta autoritatilor si informarea mediului de afaceri sunt “lucruri pe care le consideram absolut necesare, care arata o deschidere fata de cei care platesc taxe“.