Pentru a nu mai plati contributii la stat, angajatorii isi transforma salariatii in intreprinzatori particulari (PFA). Oamenii accepta sa renunte la cartea de munca pentru a-si pastra serviciul. În realitate, ei pot fi mai usor dati afara si nu mai au asigurari de sanatate, nici contributii pentru pensie.

"Îmi fac PFA (persoana fizica autorizata - n.r.), pentru ca asa ne-au sfatuit patronii. Nu mai am carte de munca si voi fi platit pe PFA, dar imi achit singur contributiile", spunea un tanar care astepta la coada la Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj pentru a deveni mic intreprinzator. În 2009, a devenit un fenomen ca firmele sa le transmita angajatilor ca a venit timpul ca ei sa se organizeze ca PFA, pentru a primi mai multi bani in mana din salariu. În realitate, angajatorii vor sa scape de povara de a achita catre bugetul consolidat al statului contributii la pensii, la sanatate si somaj. Angajatii se transforma in mici patroni, dar nu vor mai avea carte de munca, iar daca vor sa fie in continuare asigurati in sistemul asigurarilor de stat trebuie sa mearga luna de luna sa-si plateasca darile. Concret, angajatul unei firme devenit PFA nu mai are contract de munca incheiat cu societatea care l-a angajat, ci doar un contract de prestari servicii. I se plateste salariul brut, iar el trebuie sa-si achite singur la stat impozitul pe venit in cota de 16%. Daca vrea, intreprinzatorul poate sa-si plateasca singur contributiile, dar tot din banii virati pe PFA. Avantajul pentru patroni este colosal: ei scapa de darile care decurg dintr-un contract de munca, dar lucrul cel mai important este ca pot rezilia oricand contractul cu un PFA, pentru ca nu se mai supun Codului Muncii. Deci, in acest fel, salariatii pot fi foarte usor dati afara. Angajatii trebuie sa stie insa ca au posibilitatea sa opteze, pentru ca patronul nu-i poate obliga sa-si faca PFA.

PFA pe banda rulanta

Datele statistice furnizate de ORC Dolj arata ca de la inceputul anului si pana pe 3 februarie numarul de PFA-uri a fost dublu fata de o luna obisnuita din anul 2008. În intervalul mentionat s-au inregistrat 117 persoane fizice autorizate - PFA, zece intreprinderi familiale si opt intreprinderi individuale. Anul trecut, PFA-urile nou-infiintate nu treceau de 60 pe luna. Pana ieri, ritmul in care persoanele fizice se inregistrau ca PFA s-a mentinut crescut. "Domeniile de activitate cele mai frecvente ale acestora sunt scoli de conducere si comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de alimente, bauturi alcoolice si tutun", a spus directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea. De asemenea, 80% din actele inregistrate la Oficiul Registrului Comertului sunt legate de PFA si intreprinderi familiale. În tot judetul sunt in jur de 7.000 de PFA. Înfiintarea unei asemenea entitati costa 122,5 lei, ne-a asigurat directorul ORC Dolj, inclusiv obtinerea codului unic de inregistrare (CUI). Mai sunt in cauza angajatii din domeniul auto, in general cei platiti la comision, cei care au contracte de munca incheiate pe doua-trei ore pe zi etc.

"De ce sa dam banii la stat?"

Este limpede ca scaderea numarului de angajati cu contract de munca inseamna mai putini bani din contributii catre Fisc. Patronatele sustin ca povara fiscala este prea mare pentru firme. "Sunt prea mari contributiile. Pentru un singur angajat patronii achita la stat 57-60% din salariul acestuia. Nu-i obliga nimeni pe salariati sa-si faca PFA. Doar daca vor ei... Dar cu PFA ar lua mai multi bani in mana. Cui i-ar conveni sa aiba salariul de 1.500 de lei, din care 500 sau mai mult sa-i dea la stat?", sustine Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Întreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania.

"Este un abuz al patronilor"

Presedintele filialei doljene a Blocului National Sindical (BNS), Victor Peta, sustine ca angajatorii romani au gasit modalitatea prin care sa fenteze si statul, si angajatii. "Este un abuz al patronului, daca il pune sa aleaga intre a-si face firma si a pleca acasa. Cred ca oamenii accepta sa renunte la cartea de munca doar ca sa-si pastreze serviciul. Angajatorul roman gaseste metode sa fenteze statul", a spus liderul BNS Dolj.