Problema evaziunii din domeniul imobiliar este veche, potrivit analistului imobiliar Artur Silvestri, care sustine ca a atras atentia asupra acesteia inca de acum patru ani. Profesorul Silvestri considera ca este de notorietate faptul ca in Bucuresti s-au ridicat pana azi nenumarate blocuri de apartamente de lux si centre de afaceri pentru care s-a intrebuintat metoda "constructiei in regie proprie".
Desi erau constiente de aceasta problema, autoritatile au reactionat cam tarziu, este de parere Silvestri. ßi asta pentru ca "acum mai este prea putin teren pentru a se construi in orice fel de montaj financiar si apare ideea intrarii in legalitate. Grosul acestei piete paralele s-a consumat si raul este facut", adauga Silvestri. In plus, din cauza ca nu este precis formulat mecanismul de punere in practica a masurilor, este prematur sa se discute despre efectele acestora, sustine Silvestri.

Proiectul nu va trece de Parlament

Pe de alta parte, Daniel Peia, directorul unui grup imobiliar, este de parere ca proiectul lui Bodu n-are nicio sansa sa treaca de Parlament. ßi asta pentru ca sefii tranzactiilor imobiliare sunt chiar ministri si parlamentari. In plus, nici restul populatiei nu va fi de acord, mai spune Peia. Din cauza ca depozitele bancare nu aduc castiguri semnificative, oamenii investesc in imobiliare. ßi nu este corect ca, un cetatean care a cumparat un teren acum un an, sa fie impozitat cu 19%, pentru ca asa vrea un anumit politician, explica Peia. Mai mult, potrivit legislatiei in vigoare, deja se plateste o taxa de 16% pe profitul obtinut din cumpararea si vanzare unui bun imobiliar la notariat, adauga Peia.

Proiectul ANAF va majora preturile

Daca proiectul va trece de Parlament, va determina o majorare cu cateva procente a preturilor de achizitie a terenurilor, pentru acoperirea noilor costuri, precum si cresterea nivelului birocratic in tranzactiile imobiliare, potrivit unui analist imobiliar, citat de Mediafax.
In plus, persoanele fizice care vor derula operatiuni imobiliare ar fi obligate sa intocmeasca documente contabile de pastrare a evidentei si sa raporteze periodic tranzactiile efectuate la administratiile financiare, adauga acelasi analist.