Reactia conducerii Constanta South Container Terminal (CSCT) la greva de avertisment de doua ore care a fost declansata in dimineata zilei de 7 iulie a.c. de aproximativ 200 dintre angajatii din tura de noapte nu s-a lasat prea mult asteptata, ea concretizandu-se printr-un punct de vedere oficial semnat de Rowan Bullock, directorul general al CSCT. Astfel, in cadrul documentului mentionat remis redactiei noastre, directorul general al CSCT precizeaza ca aceasta companie (n.r. - CSCT apartine Dubai Port World, unul dintre liderii mondiali in domeniul operarii containerelor transportate pe cale maritima, companie care a concesionat de la Administratia Porturilor Maritime modernul Terminal de Containere din Portul Constanta Sud) "a creat 586 locuri de munca, a reinvestit intregul profit realizat, in paralel cu efectuarea de investitii suplimentare considerabile pentru crearea locurilor de munca existente in prezent si pentru investirea in construirea de platforme, cladiri si achizitionarea de utilaje".

De asemenea, conducerea CSCT preconizeaza crearea unui numar de aproximativ 130 de locuri de munca noi in urmatoarele 12 luni. De la infiintarea societatii CSCT, compania mama nu a incasat nici un fel de dividende, sustine Rowan Bullock. "Angajatii nostri au beneficiat de o crestere anuala egala cu si peste rata inflatiei, in fiecare an, de la infiintarea societatii. Chiar daca se ia in calcul cel mai scazut salariu din cadrul CSCT, angajatii nostri castiga de cinci ori salariul minim din Romania, iar aceste salarii sunt cu peste 60% fata de nivelul mediu al castigurilor salariale din toate domeniile industriale de activitate. Consideram ca suntem printre operatorii portuari care acorda cele mai mari salarii, daca nu chiar ocupam primul loc din acest punct de vedere. Angajatii CSCT primesc si alte beneficii suplimentare", a afirmat directorul general al CSCT.

Angajatii CSCT vor salariu minim de 700 de lei

In plus, Bullock mai spune ca aceste cresteri salariale vor fi platite pana la urma tot de catre consumator, prin eventuala scumpire a produselor de pe raftul magazinelor. Totodata, patronatul CSC sustine ca isi exprima intentia si disponibilitatea permanenta de a gasi o solutionare constructiva a prezentei dispute salariale, drept pentru care ii indeamna pe membrii sindicatelor sa ia in considerare revendicarile pe care le prezinta in termeni de responsabilitate fata de comunitatea in care traiesc si fata de activitatea derulata in cadrul CSCT. Reamintim ca printre revendicarile grevistilor se numara acordarea de catre societatea angajatoare a unui salariu minim de 700 lei pe luna pentru toti angajatii terminalului de containere, precum si majorarea cu 30 de procente a primelor oferite de patronat angajatilor. In plus, angajatii CSCT mai doresc si acordarea sporului de vechime in munca, precum si a unui spor la zilele de concediu, alaturi de stabilirea unui program fix de lucru de opt ore sau de 12 cu 24 de ore.