Dupa 18 ani de la crearea mediului de afaceri in tara noastra si in judetul nostru, organizatiile patronale care fiinteaza in Bihor si-au dat mana pentru o unificare a interesului intreprinzatorilor in raport cu mediul politic si administrativ. Dupa o tatonare de un an de zile, Federatia Patronilor Bihor, Camera de Comert si Industrie Bihor, Consiliul Local al IMM, Patronatul din Industrie, Servicii si Comert si Asociatia oamenilor de afaceri italieni UNIMPRESA au semnat, ieri, la hotelul Dacia-Continental, un acord de parteneriat.
Ioan Lucian, presedintele FP Bihor, a declarat ca, in urma discutiilor purtate de reprezentantii organizatiilor patronale din judet cu privire la situatia mediului de afaceri si a analizelor facute, partile semnatare ale acestui acord au convenit urmatoarele: stabilirea de directii comune in sprijinirea firmelor private; informarea reciproca cu privire la actiunile de interes judetean care vor fi organizate, realizarea unor actiuni unitare pentru modificarea hotaririlor CL si CJ sau a altor institutii judetene care vin in contradictie cu interesele generale ale mediului de afaceri bihorean; participarea comuna la elaborarea strategiei de dezvoltare a judetului; dezvoltarea miscarii patronale; reconstituirea politicii de facilitati fiscale acordate inves- titorilor, reducerea taxelor si impozitelor locale in Oradea etc. "Avem de-a face cu o premiera nationala la nivel local. Dorim ca prin unirea noastra sa devenim o forta in relatia cu politicul si cu administrativul. Daca pana acum, cand functionam separat, cu scopuri si metode particulare, am cautat sa rezolvam problemele mediului de afaceri, fiind mai tot timpul discreditati si nebagati in seama, acum credem ca vom fi consultati atunci cand este luat in calcul mediul pe care il reprezentam", a precizat reprezentantul FP Bihor.
Patronii vor sa fie consultati cand se iau decizii care ii privesc
Constantin Badea, directorul general al CCI Bihor, a declarat la randul sau ca cei din administratie nu sunt interesati decat de incasarea taxelor si impozitelor, nu si de soarta, problemele sau viitorul intreprinzatorilor bihoreni. "Nu se mai poate asa. Trebuie sa stie cu totii ca a luat fiinta o forta care nu mai poate fi neglijata. Vom intreprinde orice actiuni sunt necesare pentru a ne apara interesele, pentru a fi luati in seama, intrucat 80% din ceea ce administratiile incaseaza provin de la cei pe care ii reprezentam", a spus reprezentantul CCI.
Ioan Mintas, presedintele CL al IMM Bihor, a declarat ca ceea ce s-a initiat la Oradea s-a incercat si la nivel central, unde sapte patronate s-au unit formand ACPR, organizatie care vrea sa fie consultata la deciziile Guvernului privind economia si mediul de afaceri. "Asa ceva dorim si noi, insa dorinta noastra este sa fim consultati la hotaririle CL sau CJ, daca ne privesc pe noi, firmele private. Trebuie sa ne uitam la tarile dezvoltate din Vest, unde presedintele unor astfel de uniuni patronale detine o functie asemanatoare cu cea de prim-ministru, fiind consultat de chiar prim-ministrii in orice decizie economica. De aceea urmeaza sa facem lobby pe langa consilierii locali si judeteni, vom avea intalniri cu politicieni si cu administratiile locale unde vom gasi solutii comune pentru binele intreprinzatorilor si al tuturor", a conchis reprezentantul CLIMM Bihor.
Antonio Sargenti, presedintele UNIMPRESA, a spus ca astfel de unitate intre patronate este viitorul Romaniei, intrucat numai in unitate se poate castiga in raport cu reticenta unor politicieni, cu birocratia si insensibilitatea administratiilor locale. "Intrucat ne apropiem de alegerile locale, cand partidele isi fac tot felul de aliante, ne-am gandit si noi sa facem una, dar una puternica, pe care sa n-o mai desconsidere nimeni. Cei care vor sa castige alegerile trebuie sa se consulte si cu noi, cei care reprezentam intregul mediu de afaceri", a spus presedintele UNIMPRESA.