Presedintele Aliantei Confe-deratiilor Patronale din Romania (ACPR), George Constantin Paunescu, a propus ieri guvernului doua masuri importante care trebuie adoptate urgent pentru a mai imbunatati activitatea mediului de afaceri.
"Propun guvernantilor doua masuri extrem de importante, ce trebuie rezolvate cat mai urgent posibil, si anume: reducerea penalizarilor pentru cei care-si platesc datoriile catre stat la cel putin 10-15% si anularea prevederii din cadrul institutiilor financiare, unde un presedinte de banca daca acorda unei firme un credit, iar ulterior aceasta intra in faliment, el este trimis in arest. De aceea, directorii bancilor sunt foarte reticenti acum sa mai dea credite firmelor, tinand cont de perioada dificila prin care trec IMM-urile, si, mai ales, cu o asa prevedere in spate", a declarat George Constantin Paunescu la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania".
Presedintele Aliantei a mentionat ca "in aceasta perioada, este normal sa ne asteptam ca firmele sa-si mai ascunda din profit, cele care mai reusesc sa faca profit, pentru a nu mai plati numeroasele taxe impuse de guvern". "Toti se ascund de taxe, dar, cu toate acestea, firmele chiar daca au probleme, tot isi platesc darile. In plus, cand un intreprinzator ajunge la stat sa ceara ajutor, mai exact la Ministerul Finantelor, acesta se poarta ca un camatar. De aceea, propun ca pentru o firma care isi plateste taxele, penalizarile acumulate sa-i fie anulate sau macar reduse pana la 10%. Un buget nu se face din penalizari. Acest lucru este exclus", a subliniat George Constantin Paunescu.
Totodata, presedintele ACPR a mai afirmat ca Alianta a cerut inca din luna ianuarie ca statul sa garanteze locuintele, doar ca programul a fost elaborat tot dupa vointa guvernantilor, si nu dupa nevoile pietei. "Am cerut aceasta garantie pentru locuinte inca din luna ianuarie. A venit intr-un final si acest program, doar ca nu este asa cum noi voiam. Ceea ce voiam noi, intreprinzatorii, era ca prin programul 'Prima Casa', doritorul sa-si achizitioneze o locuinta in curs de constructie, pentru a da un impuls si sectorului constructiilor, dar si pentru a mai crea locuri de munca, dar guvernul a permis ca prin acest program sa se cumpere si o locuinta veche, care nu impulsioneaza in nici un fel economia", a explicat George Constantin Paunescu.

CNIPMMR pune din nou pe masa guvernului masuri anticriza

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a prezentat ieri o serie de masuri anticriza, pe care Consiliul le-a inaintat premierului Emil Boc pe 6 iulie. Dintre cele 23 de solicitari, cele mai importante erau deja pe masa guvernantilor inca de la inceputul anului, si anume: eliminarea impozitului minim; scutirea de impozit a profitului reinvestit; asigurarea creditarii firmelor bun-platnice; reducerea dobanzilor si penalizarilor de intarziere pentru impozite si contributii la fondurile de asigurari sociale de la 1%/zi la 0,005%/zi; reducerea cu 50% a preturilor utilitatilor pentru IMM; calculul si plata impozitului pe profit anual, la inchiderea exercitiului financiar, si nu trimestrial, cum este in prezent; dar, nu in ultimul rand, suplimentarea bugetului programelor destinate IMM. "Daca guvernul ar implementa imediat aceste masuri, economia romaneasca, dar si activitatea intreprinzatorilor ar lua o intorsatura favorabila", a afirmat Ovidiu Nicolescu la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania".
Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), prof. univ. dr. Marin Toma, a declarat ca "guvernul ar trebui sa ia urgent masuri fiscale, si in nici un caz cele care s-au luat pana acum, pentru a intoarce Fiscul cu fata catre contribuabil, si nu cu spatele cum este acum". "Principalele trei masuri pe care le propun guvernului spre implementare sunt urmatoarele: scutirea de la plata impozitului pe profit a IMM cu cel putin zece salariati, in primii doi ani de activitate, cu conditia sa nu intrerupa activitatea inca patru ani, cel putin, dupa expirarea perioadei de scutire; plata TVA la incasare, trecerea de la procedurile actuale urmand a se face esalonat pe o perioada de un an; si anularea sau suspendarea aplicarii pentru o perioada de doi ani a prevederilor OG nr. 34/2009 referitoare la impozitul minim si la deductibilitatea unor cheltuieli", a declarat Marin Toma, presedintele CECCAR.
Acesta a atras atentia ca "solutia pentru a iesi din aceasta agonie si din acest sac fara fund nu vine prin majorarea taxelor". "Daca mergem in aceasta directie pe care suntem acum, ne va fi foarte greu. Trebuie sa gasim masuri viabile si chiar daca o masura este buna, ea de multe ori nu poate fi aplicata pentru ca nu corespunde unui anumit grup de interese si de aici pornesc numeroasele probleme si controverse", a explicat Marin Toma.