Patronii romani nu sunt de acord cu scumpirile la utilitati anuntate pentru 1 aprilie 2005 si cer Guvernului amanarea cu trei luni a hotararii de majorare a preturilor. Scumpirile ar putea duce si la o inflatie suplimentara de aproape 5,8%, ceea ce ar pune in pericol tinta de 7% propusa pentru acest an.

Un studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), la cererea UGIR-1903, arata ca majorarea preturilor la utilitati va lovi in industria prelucratoare si va diminua valoarea adaugata bruta cu 4,3%, iar pe ramuri de activitate, cele mai afectate vor fi sectoarele industriei chimice, metalurgice si cea a materialelor de constructii.
Aceasta reducere a valorii adaugate brute vine pe fondul dificultatii de adaptare la cresterea costurilor fixe cu utilitatile, pentru ca alte com-ponente ale costului de productie nu pot fi flexibilizate cu usurinta.
“Cresterile de preturi la utilitati sunt motivate de nevoia de rentabilizare a sectoarelor de utilitati. Aceste sectoare sunt printre cele care au cea mai mare nevoie de retehnologizare si de avansarea si finalizarea procesului de privatizare si liberalizare“, se mai arata in studiu.
Patronii considera ca sectoarele afectate de scumpiri isi vor reduce ponderile pe care le au in ansamblul economiei nationale. Drept urmare, oamenii de afaceri cer Guvernului o amanare cu trei luni a hotararii de majorare a preturilor.
Confederatiile patronale UGIR-1903 si Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) apreciaza ca aceste cresteri de preturi la utilitati reflecta un management defectuos al sectorului energetic si cheltuirea iresponsabila a banului public.

Inflatie suplimentara de 5,8%

Potrivit studiului GEA, cresterea preturilor la utilitati va duce si la o inflatie suplimentara estimata la 5,8%, astfel incat tinta de inflatie propusa pentru acest an de 7% nu va putea fi atinsa.
Studiul in cauza a luat in calcul cresterile de preturi anuntate de la 1 aprilie, respectiv 35% la gaze naturale, 5% la energie electrica si 20% la energie termica.
“Calculele realizate arata o crestere simultana a preturilor la utilitati care ar conduce la o inflatie suplimentara de 7,7% pentru preturile reglementate si de 5,2% pentru cele nereglementate, altfel spus o inflatie suplimentara medie de 5,8%. Cum aceste majorari de preturi nu vor fi totusi simultane, acest spor inflationist nu va fi resimtit intr-o singura luna, ci adunat pe ansamblul anului 2005“, precizeaza Liviu Voinea, analist la GEA.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) reconfirma insa tinta de inflatie propusa pentru acest an. “Nu neg capacitatea lor (analistilor GEA - n.red.) de anticipare, dar Banca centrala reconfirma tinta de inflatie de 7% si posibilitatea de a fi atinsa in acest an“, precizeaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Economia romaneasca, cea mai energofaga din Europa

In “Memorandumul Economiei Romanesti“, lansat anul trecut, UGIR-1903 atragea atentia asupra faptului ca Romania este marcata de un deficit cronic de competitivitate, situandu-se in 2003 la nivelul lui 1980.
Asta si pentru ca Romania ramane cu cea mai energofaga economie europeana. Potrivit raportului “Romania si Agenda Lisabona“ din 2004, tara noastra consuma 1.164 de kilograme de combustibil la 1.000 de euro pe PIB, iar in UE consumul se inscrie intr-o marja de la 125 de kilograme (in Danemarca), la 341 de kilograme de combustibil la 1.000 de euro pe PIB (in Slovacia).