La numai o zi dupa ce sindicatele au amenintat ca vor paraliza intreaga economie, organizand ample actiuni de protest, Codul Muncii “loveste“ din nou. De asta data insa, din partea patronatelor care ameninta ca ar putea pleca sa investeasca prin alte parti in cazul in care prevederile din Codul Muncii nu vor fi tocmai pe placul lor.

Nici un Guvern si nici un sindicat nu au creat pana acum locuri de munca, spun reprezentantii angajatorilor.Drept urmare, sindicatele n-ar trebui sa cracneasca in fata patronatelor, ba mai mult deat atat, sa fie de acord cu orice ar cere patronii. In caz contrar, acestia ameninta ca parasesc tara pentru a investi pe alte meleaguri.
“Pericolul care asteapta Romania este unul foarte mare. Cum nu ne obliga nimeni sa ramanem in tara, am putea sa investim in alte parti“, avertizeaza Adrian Izvoranu, directorul general al Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC). Reprezentantii patronatelor mai spun ca nu au ajuns la nici un consens cu sindicatele pentru ca acestea din urma n-au vrut sa discute pe tema Codului Muncii. “Sindicatele au participat la discutii, dar s-au opus, spunand ca nu vor sa discute modificarile Codului Muncii“, precizeaza Izvoranu. In vreme ce sindicatele acuza ca patronatele vor sa transforme angajatii in iobagi, patronatele spun ca, dimpotriva, intentia este de a incuraja munca. “S-a vazut ca pe vechiul Cod al Muncii rezultatele au fost nefaste. Trebuie sa ducem o lupta acerba pentru a opri migratia fortei de munca peste doi ani, cand vom intra in Uniunea Europeana. De aceea si salariile ar trebui sa creasca pentru ca altfel si afacerile noastre ar fi puse in pericol“, mentioneaza presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Milut.
Milut mai spune ca actualul cod ar ingradi munca, prin limitarea numarului de ore, dar si posibilitatile de castig. Patronii vor, printre altele, sa nu fie obligati sa plateasca salariatului mai mult pentru orele suplimentare.

Contracte de munca temporare vrem

Patronii vor contracte de munca temporare pentru ca, spun ei, munca temporara trebuie sa dispara ca exceptie, cum este prevazuta in actualul cod. Izvoranu spune ca, potrivit ultimului recensamant, la ora actuala lucreaza peste 9 milioane de oameni, din care doar 4,7 milioane sunt inregistrati cu carte de munca.
Diferenta este generata tocmai pentru ca nu exista contracte de munca temporare si astfel se incurajeaza munca la negru. Pe de alta parte, spun sindicatele, modificarile cerute de patronate ar permite acestora sa faca mult mai usor concedierile nu numai in cazul muncitorilor, ci si al reprezentantilor acestora, adica liderii de sindicat.
Negocierile dintre patronate, sindicate si Guvern ar urma sa se incheie in martie, iar pana in iunie o noua forma a Codului Muncii ar urma sa fie dezbatuta in Parlament.
Pana atunci insa, sindicatele si patronatele ar trebui sa cada la pace.