B365.realitatea.net informeaza : Lucrarile la pasajul subteran de la Piata Romana incep in primavara.

Primaria Capitalei va plati 1,2 milioane lei pentru serviciile de consultanta din cadrul proiectului de construire a unui pasaj subteran pietonal la Piata Romana. Pasajul va fi realizat dupa modelul celui de la Universitate si va fi prevazut cu spatii pentru cafenea, magazine, dar si pentru spectacole. Lucrarile la noul pasaj ar urma sa inceapa in aceasta primavara.
Lucrarile la pasajul subteran de la Piata Romana ar trebui sa inceapa in martie-aprilie 2012, au precizat pentru B365.ro, surse din cadrul Primariei Capitalei. Investitia a fost inclusa in proiectul de buget pentru acest an, insa bugetul va trebui mai intai aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, unde majoritatea este detinuta de PDL.
Primaria a atribuit deja contractul pentru Servicii de consultanta pentru supervizarea lucrarilor de proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii "Modernizare Piata Romana si Pasaj Pietonal" asocierii .C. ARCADIA ENGINEERING S.R.L. si S.C. GLOBAL SERVICE PROIECT. Cele doua firme vor primi pentru activitatea lor 1,2 milioane lei. Conform caietului de sarcini, contractul are o durata de 78 de luni, dintre care 18 luni pe perioada de proiectare si executie a lucrarilor si 60 luni pe perioada de garantie a lucrarilor.

Cum va arata pasajul subteran

Pasajul pietonal subteran de la Piata Romana va avea o suprafata de 5.140 metri patrati. Noua lucrare va inlocui practic trecerile pentru pietoni din intersectie pentru a fluidiza traficul din zona. Astfel, dupa finalizarea pasajului traversarea intersectiilor de la Piata Romana de catre pietoni se va face exclusiv prin tunel. Pasajul, care va fi realizat dupa modelul celui de la Universitate, va fi prevazut cu cate 2 iesiri/intrari cu scari si lifturi pentru fiecare intersectie. Bucurestenii vor avea din pasaj acces la metrou si la statiile RATB de la suprafata.
Conform studiului de fezabilitate, in pasaj va fi amenajat un spatiu multifunctional, unde ocazional vor fi organizate spectacole de teatru experimental, expozitii, stand-up comedy, muzica folk, proiectii de filme sau diverse evenimente. In restul timpului, spatiul va fi utilizat pentru circulatia pietonilor. Tot in pasaj este prevazuta si o cafenea/bar de noapte. Un alt spatiu multifunctional va fi amenajat vizavi de cafenea. Acest spatiu ar functiona ca loc pentru spectatori cu scaune si gradene, atunci cand sunt organizate spectacole si evenimente, si ca terasa pentru cafenea in perioadele cand nu au loc evenimente speciale.