Jurnalul National informeaza: Pasajul Basarab, ultimele teste de siguranta inainte de inaugurare.
Sorin Oprescu, Primarul General al Capitalei a verificat astazi lucrarile de la Pasajul Basarab. Edilul sef a fost insotit de directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, care a declarat ca Pasajul Basarab, conform proiectarii, poate rezista la un cutremur de 7,5 grade.
Sorin Oprescu a declarat ca, desi Pasajul Basarab este finalizat din punctul de vedere al testelor si al carosabilului si poate fi redat circulatiei, in urma solicitarii proiectantului spaniol, Pasajul mai trebuie supus unui test suplimentar. Astfel, la cerinta firmei spaniole, trebuie verificata structura de rezistenta a Pasajului cu incarcarea acestuia la capacitate maxima, ceea ce presupune montarea liniei si statiei de tramvai. "Nu vreau sa ma grabesc sa tai panglica inagurala pana nu sunt absolut sigur c a cei care vor circula pe acest pasaj vor fi in deplina siguranta. Nu vreau sa fac rabat de la nici o cerinta a specialistilor", a declarat Sorin Oprescu.
De altfel, Pasajul Basarab va fi dotat cu senzori de avertizare seismica si panouri avertizoare. "Acesti senzori se vor afla in comunicare directa cu Centrul de Comanda al Institutului de Fizica a Pamantului, pentru a exista o atentionare in timp real in eventualitatea producerii unui cutremur de mare intensitate, iar incarcatura podului sa nu fie, in astfel de situatii, la valori prea mari" a explicat Primarul General.
La randul sau, Gheorghe Marmureanu, a explicat ca aceasta masura este absolut necesara, dand exemplu recentele evenimente din Japonia unde, datorita unor sisteme similare deja implementate, au fost salvate mii de vieti.