Dupa ce a facut curatenie pe piata uleiului din Ungaria, Romania si Bulgaria, Compania americana Bunge si firma Agricover vrea sa puna mana pe culturile de
floarea-soarelui. Astfel, cei doi parteneri au initiat un program de sprijinire a fermierilor pentru ca acestia sa-si mareasca cantitativ si calitativ culturile de floarea-soarelui. Programul ar putea fi un avantaj pentru agricultori.
Fermierii care cultiva floarea-soarelui au un nou sprijin prin programul SolPro - Parteneriat National pentru Floarea-Soarelui initiat de firma Agricover si producatorul de ulei Bunge Romania. Programul va sprijini fermierii, lucrarile urmand a fi realizate de Agricover, in timp ce Bunge va achizitiona recolta. Agricultorii care vor participa la acest proiect vor avea acces la pachetele tehnologice si serviciile integrate ale Agricover, precum consultanta tehnica sau servicii de logistica, pentru cresterea suprafetelor cultivate cu floarea-soarelui, a calitatii si a productivitatii recoltelor, iar producatorul de ulei Bunge le va cumpara recolta. Astfel, fermierii SolPro au acces la pachetele tehnologice si serviciile integrate furnizate de Agricover, inputuri de calitate pentru infiintarea si intretinerea culturilor de floarea-soarelui (seminte, pesticide si ingrasaminte produse de lideri in domeniu), servicii logistice si de siloz, consultanta tehnica de specialitate, suport financiar si asigurarea recoltei.
Un avantaj important pentru fermieri este ca vor avea posibilitatea de a fixa pretul recoltelor pentru orice cantitate si in orice moment de la infiintarea culturilor si pana la sfarsitul anului curent.
Productia de floarea-soarelui a scazut
de la an la an
Programul vrea sa prezinte o solutie pentru reducerea cantitatii de materie prima disponibila in industria uleiului, dar si pentru scumpirea acesteia, dupa ce seceta de anul trecut a redus considerabil recolta de floarea-soarelui. Anul trecut, productia de floarea-soarelui a fost de aproape 519.000 de tone, de trei ori mai mica ca in 2006, cand productia a atins nivelul de 1,5 milioane de tone. De asemenea, cantitatea obtinuta in 2007 este si cea mai redusa din ultimii 17 ani. Pentru a-si asigura necesarul de ulei alimentar, Romania are nevoie anual de circa 1,2 milioane de tone de floarea-soarelui. Datorita dezvoltarii industriei de biocombustibili, cat si consumului sporit de ulei alimentar, in ultimii trei ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a cererii de seminte oleaginoase, in timp ce oferta a fost scazuta din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, se arata intr-un comunicat al Agricover.
Bunge anunta ca are doua obiective principale in acest parteneriat. In primul rand, vrea sa diminueze impactul negativ al cresterii pretului materiei prime asupra consumatorului final. In al doilea rand, doreste sa-si dezvolte afacerile in Romania, sa aiba materie prima de calitate si intr-o cantitate suficienta, astfel incat sa nu fie nevoit sa recurga la importuri de seminte oleaginoase.