Oamenii de afaceri au investit sute de mii de euro si urmeaza sa creeze peste 500 de noi locuri de munca pe fosta platforma a SC Avioane SA Craiova, transformata in parc industrial. Devenita un mic parc de investitii, platforma industriala cuprinde insa in plan extinderea cu alte zeci de hectare de teren care, deocamdata, lipsesc.
Jumatate din fosta platforma a SC AVIOANE Craiova incepe incet-incet sa devina un mic parc de investitii, cu mici fabrici de productie si sute de locuri de munca. In scurt timp, micile afaceri private vor depasi ca numar de locuri de munca uzina de avioane. Programul de investitii cuprinde crearea a 500 de noi locuri de munca si planurile de dezvoltare nu se opresc aici.
Spre exemplu, intr-un fost depozit de materiale al uzinei de avioane functioneaza acum o fabrica de confectii, care lucreaza pentru export in tarile UE. Chiriasul celor aproximativ 4.000 de metri patrati, SC BERGMANN GROUP SRL Craiova, a investit aici circa 500.000 de euro si intentioneaza sa-si suplimenteze capacitatea de productie, dupa cum au declarat reprezentantii societatii.
"Producem confectii in sistem lohn pentru Germania, Spania, Italia si Anglia. Eu sunt cetatean german, dar traiesc de 23 de ani in Craiova, asa ca pot fi considerat craiovean. Am in jur de 160 de angajati, iar investitia se ridica la aproape 500.000 de euro. In viitorul apropiat, ne-am propus sa mai angajam 50 de persoane pentru o noua banda de productie", a precizat Georg Bergmann, managerul societatii. Langa spatiile societatii de confectii, alta firma craioveana si-a deschis o hala pentru asamblarea de masini de ambalat si accesorii de baie. Inainte, aici era un garaj auto. Amenajarea celor 1.500 de metri patrati si dotarile necesare au costat SC MONDOPACK TRADING SRL Craiova aproximativ 130.000 de euro, a afirmat Sorin Petcu, directorul de marketing al societatii. "Asamblam masini de ambalat sub brandul 'Intel-Pack' - de conceptie integral romaneasca. De asemenea, asamblam si distribuim accesorii de baie pe baza de senzori produse in Germania sub marca 'Wissen'. Avem circa 60 de angajati", a spus acesta.
Spatiile - ocupate 100%
Daca firmele mentionate au trecut deja la productie, altele sunt inca in faza de investitii. Spre exemplu, SC CRISTIM 2 PRODCOM SRL Bucuresti investeste aici in construirea unei hale pentru logistica, utilizata pentru distributia produselor pe zona de sud a tarii.
"Construim un centru logistic care presupune depozitarea si distributia de preparate de carne (mezeluri) in toata zona de sud a tarii. Investitia ne costa circa 11 miliarde de lei vechi, dar e posibil ca dotarile sa ridice costurile", a spus Doru Teodorescu, seful centrului de distributie zonal CRISTIM.
Pe langa acestea, sunt si societati care au venit aici din primul an de functionare a parcului (2004), cum este cazul SC PEXROM INDUSTRIES SA Bradesti, firma care si-a deschis o fabrica de calorifere intr-o fosta hala de prelucrari metalice a uzinei de avioane. Pe masura ce uzina isi elibereaza spatiile, firmele care au inchiriat aici incep investitiile. Este vorba de 15 societati comerciale, a caror cifra de afaceri pe anul 2005, din activitatea desfasurata in parc, ar depasi un milion de euro, potrivit administratorului unic al SC PARC INDUSTRIAL SA, Marin Nicoli. Acesta spune ca, recent, Consiliul Judetean (CJ) Dolj, actionarul majoritar al societatii, a castigat un proiect PHARE in valoare de aproape 6.000.000 de euro pentru inlocuirea infrastructurii. Perspectivele de dezvoltare teritoriala (pentru ca suprafata actuala este deja ocupata) includ circa 50 de hectare adiacente care in prezent apartin Statiunii de Cercetare Simnic. Problema e ca, pentru a fi cedate, trebuie sa fie de acord mai multi factori implicati, cum ar fi Academia Romana, guvernul prin institutia prefectului, CJ Dolj si Ministerul Agriculturii. Singurele localitati pe raza carora se poate dezvolta noua zona industriala sunt Ghercesti, Pielesti si Carcea, pentru ca intravilanul extrem al Craiovei, pana la centura ocolitoare a orasului, a inceput deja sa fie ocupat de case. "Pana acum, prin investitii relativ mici, am reusit sa redam functionalitatii o infrastructura (apa, canalizare, gaze, energie electrica) realizata in anul 1974. In alt context trebuia sa investim cel putin sase milioane de euro", a mai afirmat acesta.
Facilitati pentru firme
SC PARC INDUSTRIAL Craiova SA ocupa o suprafata totala de 10,03 hectare de teren extravilan, situat pe teritoriul administrativ al comunei Ghercesti. Cea mai mare parte a terenului, peste opt hectare, a fost transferata judetului de catre guvern, cu tot cu aproape jumatate din activele SC AVIOANE SA Craiova, pe platforma careia functioneaza actuala societate.
Restul de doua hectare reprezinta aportul in natura al judetului catre SC PARC INDUSTRIAL Craiova SA, al carei actionar majoritar este consiliul judetean. Suprafata parcului este impartita in 25 de parcele, cu dimensiuni cuprinse intre 300 si 16.000 de metri patrati. Tarifele minime de la care incepe licitatia de inchiriere a spatiilor sunt de 3,7 RON/mp/luna - pentru spatiile de productie si de 0,21 RON/mp/luna, pentru suprafetele de teren. Firmele din incinta parcului nu platesc taxe si impozite locale pentru spatiile ocupate si pot solicita deduceri de pana la 20% din valoarea constructiilor noi realizate, din impozitul pe profit.