Mediafax.ro: Oprescu: Parcarea subterana de la Universitate va fi functionala din 20 iulie

Parcarea subterana de la Universitate va fi functionala din 20 iulie, in prezent fiind facute lucrari de finalizare la rampele de acces si de izolatie, dar si de finisaje interioare, a declarat miercuri primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
"Sunt multumit de termenul in care s-au executat lucrarile incepute in august 2011. Sper ca in 20 iulie sa o putem da in folosinta si tot atunci sa se poata circula si la suprafata, unde piata va fi amenajata ca spatiu pietonal", a spus Sorin Oprescu, dupa vizita in parcarea subterana din Piata Universitatii.
Oprescu s-a intalnit cu reprezentantii constructorului si cu directori din Primarie, cu care a discutat atat despre stadiul lucrarilor, cat si despre data finalizarii acestora.
Una dintre problemele discutate la fata locului a fost cea a amplasarii unui singur lift, cu capacitate de sase-opt persoane, care sa faca legatura dintre parcare si spatiul suprateran. Sorin Oprescu s-a aratat surprins cand a aflat ca, in loc de doua lifturi, parcarea va avea unul singur, deoarece arhitectii nu au aprobat si amplasarea celui de-al doilea.


"Solutia arhitectilor este aceea de a avea un singur lift, dar am vorbit cu constructorul ca in cazul in care acesta nu o sa functioneze, pentru a asigura transportul persoanelor, sa lase un spatiu tehnic pentru eventualitatea de a mai aseza inca un lift", a spus primarul general.
Parcarea va avea trei niveluri si o capacitate de 420 de locuri pentru autoturisme si 21 de locuri speciale pentru motociclete. Aceasta va avea o intrare din strada Academiei, o iesire langa Muzeul de Istorie si inca o intrare "interschimbabila" in dreptul strazii Toma Caragiu, acolo unde va fi amplasat si liftul pentru soferii care parcheaza.
Potrivit reprezentantilor municipalitatii, in functie de necesitati, aceasta a treia rampa va fi amenajata pentru iesirea sau pentru intrarea in parcare.
Intrebat despre costul lucrarii, primarul Sorin Oprescu a spus ca partea de constructie si montaj costa opt milioane de euro, fondurile fiind private, in baza parteneriatului incheiat de municipalitate.
De asemenea, Sorin Oprescu a aratat ca va incerca sa aduca in parcarea de la Universitate si masinile locuitorilor din zona centrala, pentru a elibera strazile adiacente.
"Nu am facut evidenta exacta a rezidentilor, insa vrem sa eliberam strazile din jur. Probabil un sfert din locuri vor fi ocupate de rezidenti, restul ramanand locuri publice de parcare".
Intrebat despre costul unui loc de parcare, edilul sef al Capitalei a subliniat ca "a vorbi de preturi la acest moment este hazardat". El a precizat ca tariful unui loc de parcare va fi stabilit de consilierii generali.
"Cu siguranta preturile vor fi mai mari decat in zonele periferice ale orasului asa cum este in toate capitalele de larga respiratie europeana, tocmai pentru a descuraja statul in parcare", a mai spus Oprescu.