In primele luni ale anului, la Registrul Comertului Dolj s-au inregistrat 744 de prestatori de servicii si comercianti noi, cu 27% mai mult decat in aceeasi perioada din 2008. De fapt, numarul cel mai mare de entitati economice nou-infiintate sunt Persoane Fizice Autorizate.

In plina criza, apetitul doljenilor pentru afaceri pare sa fi prins aripi. La prima vedere, cifrele oficiale furnizate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) de pe langa Tribunalul Dolj arata ca, in primele doua luni din 2009, au fost inregistrate 744 de entitati economice noi, fata de numai 580 de firme noi inregistrate in aceeasi perioada din 2008. Daca pana acum comertul era activitatea predominanta in judet, in sensul ca majoritatea firmelor aveau ca obiect principal de activitate comertul, in 2009, serviciile au luat un avans considerabil. "Activitatile predominante ale firmelor inregistrate in perioada ianuarie-februarie 2009 sunt servicii si comert", a precizat directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea.

Nu a crescut economia. S-au inmultit PFA-urile

De fapt, Doljul nu a cunoscut o dezvoltare economica fara precedent, ci anumite persoane au fost obligate de patroni sa se transforme in persoane juridice. De aceea s-au inmultit prestatorii de servicii, prin numarul de Persoane Fizice Autorizate (PFA) infiintate de la inceputul acestui an. Peste jumatate din entitatile economice noi din Dolj reprezinta PFA-uri. "Din totalul de 744 de agenti economici inregistrati in primele doua luni din acest an, 402 sunt PFA, Intreprinderi Individuale si Intreprinderi Familiale, iar 342 sunt societati comerciale", au spus reprezentantii ORC Dolj. Situatia este diferita fata de aceeasi perioada din 2008, cand, din numarul total de agenti economici inregistrati ca noi, doar 160 erau PFA-uri si 420 erau societati comerciale.
In realitate, mai putine societati

Comparand numarul de societati comerciale, se observa ca in 2009 au fost inregistrate mai putine companii noi decat in perioada similara din 2008. Daca acum s-au creat 342 de societati comerciale pe primele doua luni din 2009, in aceeasi perioada din 2008 au luat fiinta 420 de societati comerciale. Cu alte cuvinte, daca la Registrul Comertului s-au inregistrat mai multe firme, acest lucru nu inseamna ca activitatea economica a judetului a fost impulsionata. PFA-urile au fost create pentru ca persoanele fizice prestatoare de servicii sa-si primeasca salariile pe firma, astfel ca angajatorul sa nu mai plateasca statului contributiile majorate de curand. Practic, numarul firmelor care ar putea desfasura activitati economice aducatoare de profit, deci si de impozite la stat, s-a diminuat fata de perioada analizata din anul anterior.