Cotatiile actiunilor pe BVB au picat drastic si ieri. SIF Oltenia a scazut chiar si cu 22%, pe parcursul zilei. Specialistii de pe piata de capital au aratat, pentru GdS, ce ne asteapta si cum va fi afectata economia de caderile de pe Burse.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat, ieri, din nou, caderi spectaculoase. Actiunile majoritatii companiilor listate s-au prabusit brusc. Panica s-a generalizat printre investitori si toata lumea vroia sa vanda. Bursa a incheiat ziua in scadere cu 3,37% dupa o sedinta agitata si dominata de panica investitorilor, care in jurul pranzului au dus la prabusirea pietei cu pana la 12,3%, sub presiunea declinului Burselor externe. Astfel, Bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. La inchiderea de ieri, indicele BET-C se plasa la 2.666,86 puncte, un nivel mai redus fiind inregistrat doar pe 25 mai 2010.
Piata a pierdut ieri 3,88 miliarde de lei (peste 900 de milioane de euro) la nivelul capitalizarii, valoarea de piata a companiilor listate ajungand la 89,403 miliarde de lei, fata de 93,283 miliarde de lei in sedinta precedenta. Un nivel mai redus al capitalizarii a fost inregistrat la 31 august 2010, cand valoarea de piata a companiilor a fost de 88,959 miliarde de lei.
Specialistii de pe piata de capital, intervievati de GdS, au incercat sa desluseasca tainele Bursei, care sa explice caderile din aceste zile. Jucatorii pe BVB s-au panicat din cauza a ceea ce se intampla in lume si aproape toti investitorii doreau sa vanda, sa scape de actiunile a caror cotatie s-a prabusit. In a doua parte a zilei, piata bursiera s-a mai temperat, dar pagubele inregistrate de investitori au ramas. Si nu sunt de neglijat.

Cum stau lucrurile

Bursa romaneasca a picat ieri, desi Bursele din Europa deschisesera pe plus. De ce s-a intamplat asa? Si in randul brokerilor planeaza incertitudinea, din cauza evolutiei economice precare a altor state. "Conditiile generale economice sunt prea sumbre peste tot. Eu cred ca Bursa nu-si va reveni in curand. Sau daca isi va reveni, nu va fi dintr-o data", a precizat, pentru GdS, Cristinel Popescu, director al Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Voltinvest SA. "Piata noastra este facuta de investitorii straini, care au iesit de pe Bursa noastra zilele trecute si se pare ca acum cumpara pe pietele lor, unde economiile sunt mai stabile. Clientii nostri romani se confrunta cu o criza de incredere: nu au incredere in moneda euro si nici in deciziile statelor. Intr-o saptamana sau doua, Bursele se vor aseza si atunci o sa stim daca vine o noua criza sau nu", a precizat George Ciobanu, director al SSIF Invest Trust Craiova. El a mai spus ca piata este extrem de volatila in continuare si ca fluctueaza prea mult chiar si pe parcursul unei singure zile. Pana si cuponarii sunt afectati de scaderea Bursei. Dupa ce ca oamenii ar fi luat o bruma de bani pe actiunile detinute de la "marea privatizare", acum cupoanele lor valoreaza si mai putin, daca vor sa le vanda.

Cum poate Bursa sa afecteze economia

Brokerii anticipeaza ca ar putea fi si mai rau decat atat, in sensul ca, daca nu se potolesc pietele internationale de valori mobiliare, atunci ar avea de suferit si firmele noastre. "Mai devreme sau mai tarziu, orice cadere importanta pe Bursele internationale se va reflecta si in economia noastra", a spus George Daniel Popa, broker la SSIF Interdealer Capital Invest.

Brokerii indeamna oamenii la calm

Cristinel Popescu spune ca in aceste momente jucatorii si investitorii locali pe BVB trebuie sa stea calmi: "Nu este cazul sa se panicheze. Trebuie sa trateze cu calm si rabdare situatia!". Un alt specialist de pe piata de capital spune ca acum este momentul ca aceia care au lichiditati sa cumpere actiuni. "Caderile mari de pe Bursa sunt oportunitati de investitii pe termen lung. Exista o vorba inteleapta pe piata bursiera: cand e panica pe strazi, cumpara actiuni, cand e euforie prea mare - vinde! Aceasta zicala a functionat tot timpul", a spus George Daniel Popa, broker la Interdealer.