Productia de rapita va fi impulsionata de cresterea interesului companiilor privind fabricarea biocombustibililor.
"In prezent, in Romania se cultiva mai putin de 200.000 de hectare de rapita, insa pana in 2010 va exista cerere pentru un milion de hectare de rapita", a declarat ieri la o conferinta de presa privind lansarea expozitiei INDAGRA Adrian ¥ibu, purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, sase companii vor incepe anul viitor sa produca biocombustibili.
¥ibu a afirmat ca fondurile alocate de UE in perioada 2007-2013 pentru sectorul agricol se ridica la 12 miliarde de euro si reprezinta circa 40% din totalul sumelor destinate Romaniei.
Prezent la aceeasi conferinta, directorul general al Agentiei Nationale de Consultanta Agricola, Viorel Morarescu, a reamintit ca Uniunea Europeana va aloca Romaniei in perioada 2007-2013 fonduri de 7,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurala.
"Anual, fondurile pentru dezvoltarea rurala vor fi de circa 1,07 miliarde de euro", a afirmat Morarescu. El a adaugat ca anul viitor vor putea fi depuse cereri de finantare prin Programul SAPARD in cadrul a 17 masuri care au putut fi accesate si in 2006. (M.C.I.)