Pana la urma, vom manca paine timbrata, dar nu din aceasta vara, ci din toamna. ßi asta pentru ca ideea de etichetare a produselor de panificatie a fost analizata minutios in ultima perioada. In prezent, hotararea de guvern care se refera la punerea in practica a acestui proiect se afla pe masa Ministerului Justitiei, ultimul care mai trebuie sa-si dea avizul.

Autoritatile au ajuns, in cele din urma, la un raspuns referitor la timbrarea painii. "Speram ca hotararea de guvern sa iasa de pe masa Ministerului Justitiei luni sau marti (n.r. - astazi sau maine) si sa o introducem in sedinta de Guvern de miercuri", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele ROMPAN (Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse fainoase). El spera ca romanii sa manance paine timbrata de la 1 septembrie sau, cel mai tarziu, de la 1 octombrie.
Mai trebuie spus ca procesul de timbrare cuprinde toate produsele de panificatie a caror greutate depaseste 100 de grame. "Etichetarea se va face fie direct pe produs, fie pe ambalaj, in functie de preferintele producatorilor", a adaugat Aurel Popescu.
Autoritatile sunt de parere ca prin etichetarea painii produsul poate fi controlat mai bine si, astfel, evaziunea fiscala din domeniu ar scadea considerabil.

Timbrul nu este comestibil

In ceea ce priveste materialul din care se va fabrica timbrul, in urma experimentelor s-a ajuns la concluzia ca cel din orez nu este potrivit. "Timbrul, care nu va fi comestibil, se va realiza dintr-o hartie importata de Imprimeria Nationala, imprimata cu o cer-neala speciala, cu avizul Sanatatii. S-a luat aceasta decizie din cauza ca pe timbrul de orez nu se puteau distinge datele, chiar daca acesta era comestibil", ne-a explicat presedintele ROMPAN. El a adaugat ca noul model de timbru este acum in lucru, iar in cateva zile va fi definitivat.

O usoara scumpire a painii

Aplicarea timbrului ar putea determina o usoara crestere a pretului la paine si produse de panificatie. "Este normal ca totul sa se includa in pret. Dar nu va fi o majorare vizibila. Consumatorii nu vor fi afectati", a explicat Aurel Popescu.
Mai trebuie spus ca recent procesatorii si comerciantii s-au declarat nemultumiti pentru ca vor plati 0,5 RON pe kilogramul de grau din productia acestui an. Pretul a fost stabilit in cadrul Consilului pe produs la care au participat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, producatori agricoli, procesatori si comercianti.
Doar 10% din producatori, "europenizati"
Dar ce se va intampla cu aceasta industrie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana? Sunt voci care spun ca foarte multe unitati din industria de morarit si panificatie vor disparea pentru ca nu vor putea face fata normelor impuse de UE. "Exista riscul sa ramanem fara aceasta industrie chiar din oc-tombrie 2006, avand in vedere ca in prezent circa 10% din cei care activeaza in domeniu indeplinesc normele UE", ne-a spus recent Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Morarilor si Brutarilor (ANAMOB).