Cu toate ca romanii sunt mari maestri la framantatul aluatului de paine si avem peste 300 de sortimente, de export inca nu poate fi vorba. Si asta pentru ca fondurile destinate exportului de astfel de produse s-au "impotmolit" pe la Ministerul Agriculturii.
De altfel, presedintele Asociatiei Producatorilor din Morarit si Panificatie (ROMPAN), Aurel Popescu, spune ca "am avea produse de exportat, dar trebuie sa mai fie si ceva vointa".
Desi investitiile in acest sector au depasit 500 de milioane de dolari in ultimii 15 ani, ar mai fi probleme la capitolul brutarie, precizeaza Popescu. De pilda, una dintre marile probleme ar fi numarul mare de agenti economici care vand la negru si care "au aparut ca ciupercile dupa ploaie", dupa cum spune presedintele ROMPAN.
"Sunt 5.000 de agenti economici care produc si comercializeaza paine si produse de panificatie, dar sunt foarte multi care nu respecta legea, produc in conditii precare, ca sa nu mai vorbim de evaziune fiscala", afirma Popescu. Totodata, Popescu mentioneaza ca pretul scazut al painii in comparatie cu costurile de productie nu le permite producatorilor sa mai si investeasca in noi utilaje. De exemplu, pretul graului in Romania este la fel ca in Franta, dar pretul painii este de 5-6 ori mai mic.
In privinta consumului de paine, romanii mananca dublu fata de francezi, de exemplu. Consumul de paine pe cap de locuitor este in Romania de 113 kilograme pe an, adica vreo 300 de grame pe zi. Iar francezii consuma in jur de 160 de grame de paine pe zi. Cu toate acestea, romanul a mai redus din consumul alimentului de baza, avand in vedere ca, in urma cu zece ani, media pe zi era de 600 de grame.