60 de agenti economici luati la bani marunti, 49 de amenzi aplicate in valoare totala de 82.000 de lei, precum si 9 decizii de suspendare a activitatii, acestea sunt rezultatele controalelor efectuate in perioada 1-15 august la producatorii si comerciantii de paine si produse de panificatie de catre comisari ai Garzii Financiare Galati si politisti din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului.



Producatorii si comerciantii de paine si productie de panificatie din judet se afla, in perioada 1-25 august, in vizorul echipelor alcatuite din comisari ai Garzii Financiare, Inspectoratului de Politie al Judetului si ai reprezentanti ai Directiei Agricole, care vor verifica modul in care este respectata legislatia fiscala, precum si daca produsele sunt fabricate "la negru", si anume daca exista documente de provenienta pentru materiile prime folosite.

De asemenea s-a verificat daca intreaga cantitate de produse fabricate este trecuta in evidenta contabila, daca producatorii detin licenta de fabricatie, precum si daca magazinele in care se comercializeaza painea si produsele de panificatie sunt dotate cu case de marcat fiscale si daca acestea sunt utilizate. "In perioada 1-12 august au fost verificati 51 de agenti economici, fiind aplicate 42 de amenzi in valoare totala de 72.500 de lei din care s-au incasat 52.500 de lei. De asemenea in aceeasi perioada s-au mai dispus 7 suspendari ale activitatii. Principalele nereguli constatate in urma controalelor le-au reprezentat lipsa documentelor de provenienta a marfii pentru materiile prime folosite in procesul de fabricatie, nedotarea cu case de marcat fiscale sau neutilizarea acestora, nerespectarea disciplinei financiare, neinregistrarea unor operatiuni in evidenta contabila", ne-a declarat comisarul sef adjunct al Garzii Financiare Galati, Constantin Danaila.

Potrivit aceleiasi surse, in aceeasi perioada a fost confiscata suma de 24.220 de lei reprezentand contravaloarea produselor de panificatie care au fost comercializate prin incalcarea legislatiei in vigoare. Conform situatiei intocmite de Garda Financiara, in perioada 1-15 august au fost verificati 60 de agenti economici, fiind aplicate 49 de amenzi in valoare totala de 82.000 de lei din care s-au incasat 62.000 de lei si s-au dispus 9 suspendari ale activitatii in punctele de lucru in care s-au constatat nereguli.

Arcada Company, amendata cu 8.000 de lei

Potrivit lui Constantin Danaila, unul dintre producatorii de paine si produse de panificatie prinsi pe picior gresit a fost Arcada Company: "Societatea Arcada Company a primit o amenda de 8.000 de lei deoarece la doua puncte de comercializare, situate in Piata Centrala si respectiv la parterul blocului R5 de pe strada Rosiori, nu se utilizau case de marcat fiscale. In urma controlului efectuat la 3 august s-a dispus suspendarea pe o perioada de trei luni a activitatii celor doua puncte de lucru".

O alta unitate de panificatie la care s-au depistat nereguli in timpul controlului efectuat pe timpul noptii este cea apartinand societatii Hot Pan SRL situata pe str. Alecu Moruzi. "In urma verificarilor efectuate pe data de 4 august s-a constatat ca societatea nu detinea licenta de fabricatie, fapt pentru care i-a fost suspendata activitatea. De asemenea, pentru nerespectarea legislatiei financiar contabile, firma a fost sanctionata cu 6.500 de lei si s-a confiscat suma de 10.564 de lei", ne-a mai declarat Constatin Danaila.

Activitate suspendata

"In urma controlului efectuat pe data de 15 august la punctul de lucru al firmei Rizano SRL situat pe bulevardul Galati, in blocul V4, s-a constatat ca unitatea nu era dotata cu casa de marcat electronica fiscala, fapt care a dus la suspendarea activitatii, societatea primind avertisment", a mai precizat Constantin Danaila.

Rezultatele verificarilor efectuate in ultimele doua saptamani la producatorii si comerciantii de paine si produse de panificatie scot la iveala faptul ca cei mai multi dintre ei nu s-au inghesuit sa respecte legea, preferand sa utilizeze diferite metode pentru a plati cat mai putine taxe si impozite la bugetul statului. Fentarea statului reprezinta o practica utilizata in cele mai multe cazuri de micii producatori de paine si produse de panificatie, care incearca sa nu inregistreze in acte toate cantitatile de materii prime folosite in procesul de fabricatie si, implicit, nici cantitatea de produse obtinuta.