Un craiovean acuza ca a platit bani multi pentru o polita de asigurare si a incasat la scadenta jumatate din cat a cheltuit. El a incheiat in urma cu sapte ani o polita de asigurare de viata si a platit 1.068 de euro, dupa ce compania de asigurari l-a informat ca va primi la scadenta fie 2.848 de euro, fie 1.319 euro, in cel mai rau caz. In realitate, dupa sapte ani, craioveanul primeste inapoi doar 586 de euro si este revoltat ca a fost pacalit de la inceput. Allianz-Tiriac motiveaza ca riscul este asumat de client.

Directorul Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova, Mircea Cornisteanu, considera ca a fost pacalit grosolan de o firma de asigurari. El a incheiat o asigurare de viata de tip unit-linked cu Allianz-Tiriac Asigurari SA in anul 2002, iar la maturitate (data de 3 iunie 2009) craioveanul a avut surpriza sa i se inapoieze o nimica toata. Aproape cu 50% mai putin decat a investit in polita respectiva. "Prima de asigurare totala a fost de 1.068 de euro, pe care i-am platit o singura data, in urma cu sapte ani. Acum le-am dat un telefon sa le spun ca a ajuns contractul la scadenta si vreau sa-mi retrag banii", a spus Mircea Cornisteanu. Directorul Teatrului National "Marin Sorescu" sustine ca la inceputul contractului cu Allianz-Tiriac firma de asigurare i-a inmanat un document numit "Oferta comerciala pentru domnul...", prin care era informat cat va primi dupa trecerea celor sapte ani. In "varianta optimista" a companiei de asigurari, barbatul ar fi primit suma de 2.848 de euro. In "varianta pesimista", clientul si-ar fi retras de la firma de asigurari 1.319 euro, in cazul in care nu s-ar fi produs riscul asigurat. Zis si facut. Numai ca dupa sapte ani, la maturitatea contractului, barbatul a primit doar 586 de euro de la Allianz-Tiriac, cu mult sub asteptari. In partea de jos a documentului numit "Oferta comerciala", compania de asigurari a scris cu litere minuscule ca "Rentabilitatile anuale ale fondurilor au valoare ilustrativa si nu sunt garantate de Allianz-Tiriac Asigurari SA". Potrivit contractului de asigurare, la sectiunea "Riscurile acoperite" suma asigurata la polita unit-linked era trecuta, negru pe alb, suma de 1.316,63 euro. Clientul in cauza avea si o clauza suplimentara privind asigurarea de deces si invaliditate permanenta din accident, la care suma asigurata era de 500 de euro, iar prima de plata de 14,7 euro.

"Vreau sa fac publica intamplarea mea!"

Mircea Cornisteanu afirma ca supararea lui cea mai mare provine de la faptul ca a fost indus in eroare de la inceput si ca daca isi plasa banii in alta parte, in sapte ani produceau mai mult. "Eu, unul, sunt de acord ca o societate de asigurari isi asuma un risc cu mine. Este ca un fel de casco. Supararea mea nu este neaparat legata de faptul ca nu imi dau ei mai multi bani. Supararea mea provine de la acea hartie care m-a indus in eroare in mod grosolan, prin care eram anuntat ca in varianta 'pesimista', deci in cel mai rau caz, eu voi primi 1.319 euro la maturitatea contractului de asigurare. In realitate, imi dau 586 de euro. In opinia mea, aceasta este inselaciune", afirma Cornisteanu. El vrea doar sa atraga atentia opiniei publice asupra acestor aspecte. "Indignarea mea este provocata de aceasta inselaciune si fac aceste lucruri publice, pentru ca eventualii clienti sa fie pusi in garda atunci cand incheie asemenea asigurari. Nu intentionez sa ma adresez altor organe abilitate. Vreau doar sa fac publica intamplarea mea", a spus Mircea Cornisteanu.

Allianz-Tiriac: Riscul investitional ii apartine clientului

Asiguratul despre care vorbim a ales ca si program investitional 20% din suma sa fie pe sistemul clasic (adica sa aiba gradul cel mai mic de risc), alti 20% pe programul dinamic (ceva mai riscant), iar 60% sa fie investiti progresiv (cu gradul cel mai mare de risc), dupa cum au explicat reprezentantii Allianz-Tiriac. Compania de asigurari sustine ca riscul unor asemenea investitii ii apartine clientului. "Fiecare dintre programele investitionale comporta atat avantajele ce ii sunt specifice, cat si riscurile unor pierderi pentru investitori, castigurile din investitii fiind, de regula, proportionale cu riscul. Performantele anterioare ale fondului nu reprezinta o garantie a performantelor viitoare. Performanta individuala difera de la client la client, iar riscul investitional apartine in totalitate clientului, conform conditiilor contractuale", sustine Ofelia Neagu, de la Departamentul Comunicare si Relatii Publice al Allianz-Tiriac Asigurari SA. De asemenea, reprezentantii companiei de asigurari precizeaza: "Clientii care au incheiat polite unit-linked se pot informa permanent cu privire la evolutia programelor de investitii de pe pagina dedicata pe site-ul Allianz-Tiriac Asigurari". Firma de asigurari s-a ferit sa raspunda acuzatiei de inselaciune adusa de clientul din Craiova.

CSA: Asigurarile de viata sunt facultative

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sustine ca, pe langa asigurarile traditionale, exista si asa-numitele asigurari de viata de tip unit-linked care au doua componente: de acoperire a riscului - atunci cand se produce (deces, incapacitate de munca). "Si mai exista o componenta de investitie, prin care societatea de asigurare investeste o parte din prima de asigurare in programul/programele de investitii alese de asigurat si ale caror randamente sunt influentate de evolutia pietei de capital si/sau financiar-bancare. Prin contract, asiguratul isi asuma riscul investitional", explica Mirela Antohi, director general al Directiei Generale de Comunicare si Relatii cu Mass-Media din cadrul CSA. Ea mai spune ca se aplica prevederile contractului incheiat intre parti: "Potrivit legislatiei romane, asigurarile de viata sunt asigurari facultative, ceea ce inseamna ca drepturile si obligatiile ambelor parti (asigurator si asigurat) sunt cele prevazute in contractul incheiat si semnat de ambele parti (la fel ca in cazul oricarui contract comercial). (...) Prin urmare, suma platita asiguratului in cazul unui astfel de produs depinde de randamentul programului de investitii ales". Totusi, oficialii CSA ii indeamna pe clientii nemultumiti sa se adreseze institutiei, pentru a fi studiat fiecare contract, continut si clauze specifice.
Confuzie cu depozitele bancare
CSA sustine ca exista reclamatii la adresa firmelor de asigurari, dar tine partea acestora. "Din analiza sesizarilor primite in decursul anilor referitoare la aceste forme de asigurare (unit-linked), reiese ca mare parte a petentilor confunda acest produs cu produsele de acumulare din sistemul bancar (depozite bancare)", a precizat Mirela Antohi.
"Supararea mea nu este neaparat legata de faptul ca nu imi dau ei mai multi bani. Supararea mea provine de la acea hartie care m-a indus in eroare in mod grosolan, prin care eram anuntat ca in varianta 'pesimista', deci in cel mai rau caz, eu voi primi 1.319 euro la maturitatea contractului de asigurare. In realitate, imi dau 586 de euro. In opinia mea, aceasta este inselaciune".
Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National "Marin Sorescu"