Agentia Nationala pentru Locuinte denatureaza notiunea de bloc construit din banii statului. 40 de familii din Draganesti-Olt, proaspat chiriase intr-un bloc ANL, sunt obligate sa plateasca in plus sute de lei pentru racordul la gaze, desi agentia a achitat deja banii pentru introducerea conductelor in fiecare apartament. In plus, zona din jurul blocului arata ca o jungla.

Conform legii, tinerii pana in 35 de ani pot primi repartitie intr-un bloc ANL construit pe banii statului, unde sa stea cu chirie pe o perioada de cinci ani. Cum cererile depasesc de cateva zeci de ori numarul de apartamente disponibile, cei care se muta intr-un bloc ANL pot spune ca l-au apucat pe Dumnezeu de picior. Pentru tinerii din Draganesti-Olt, casa de la ANL s-a transformat intr-o povara greu de dus. Dupa ani de asteptare, acestia au primit repartitiile, dar nu se pot muta in apartamente deoarece nu au gaze, pe motiv ca trebuie sa plateasca sute de lei in plus pentru racordurile individuale. Si asta in conditiile in care primaria din localitate si ANL au cheltuit bani grei pentru sistemul de conducte. "Noi am platit pentru a trage gazul din conducta principala pana la scara blocului, iar ANL a platit pentru conductele de pe casa scarii pana in apartamente", a declarat arhitectul-sef al primariei din Draganesti-Olt, Ionel Preoteasa. Unul dintre "fericitii" chiriasi, George Nicolescu, se plange de costurile suplimentare neprevazute. "De unde sa dam noi acesti bani? Nu e suficient ca am platit chiria in avans pe trei luni si nu putem sa stam in casa, pentru ca nu avem gaze? Ne-am bucurat prea devreme ca am primit repartitii, dar locuim tot pe unde apucam. Nu mi se pare normal ca noi, chiriasii, sa platim acesti bani", a spus acesta. Pentru a-si putea incalzi mancarea pe aragaz, cele 40 de familii ar trebui sa plateasca pentru intocmirea unui proiect si montarea unui detector de gaze, costul total ridicandu-se la aproape o mie de lei. Potrivit reprezentantilor Distrigaz Sud, montarea detectorului de gaze este obligatorie incepand cu 1 ianuarie 2008, iar acest lucru cade in sarcina celui care locuieste in apartament. Un ordin al ministrului economiei si comertului din 2004 spune ca montarea detectoarelor este obligatorie in incaperile dotate cu geamuri termopan cu o grosime mai mare de patru milimetri, asa cum sunt si ferestrele de la blocurile ANL. Ilie Orzata, cel care intocmeste noile proiecte de racord, a declarat ca nu este nici o problema daca locatarii nu vor sa plateasca. "Firma care monteaza detectoarele de gaze m-a ales pe mine sa intocmesc proiectele deoarece eu am facut si proiectul prin care primaria a tras conducta pana la scara blocului. Nu e nici o problema daca oamenii nu vor sa plateasca. Unora le-am si dat banii inapoi. Pana acum am facut 13 proiecte din 40", a spus Orzata.

Butelii in bloc cu instalatie de gaze

Locuintele inchiriate tinerilor din Draganesti nu sufera numai de lipsa gazelor. Blocurile sunt inconjurate de santuri in care au crescut balarii, resturile de materiale de constructii zac aruncate pana in gura scarii. Spatiul unde ar fi trebuit sa fie locuri de parcare este plin de bolovani. Paradoxal, blocurile au fost terminate in urma cu doi ani, dar zona arata ca un santier in lucru. Doua ghivece cu flori la un balcon amintesc ca aici locuieste cineva. In rest, pustietate. "Aici nu sta nimeni. Doar un politist am auzit ca mai vine si doarme pe jos, pe saltea. Probabil nici nu se vor muta prea curand. Oamenii au copii, nu pot sta fara gaze si in conditiile astea", spune Nicolescu. Primaria ridica neputincioasa din umeri. "Blocurile astea au avut defecte de la inceput la instalatiile sanitare. Desi au fost gata acum doi ani, repartitiile s-au dat abia anul acesta, din cauza discutiilor din comisii. Eu nu vad logica pentru care trebuie platiti bani in plus pentru racordul la gaze si va garantez ca oamenii isi vor cumpara butelii. Important este ca vor avea caldura la iarna, deoarece centrala termica functioneaza", a declarat primarul Sorin Ghita.
Potrivit arhitectului-sef Ionel Preoteasa, platforma din fata blocului ar trebui betonata de firma SC Scadt SA din Slatina, care a construit blocul. "Constructia are doi ani garantie. In iulie 2007, ANL si Scadt au semnat procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, iar in acest an ar trebui facuta receptia finala. Noi am facut adrese catre constructor si au zis ca vin sa remedieze. Au termen pana in iulie", a spus Preoteasa.
Dupa predarea constructiei, ANL nu mai este interesata ce se intampla cu locatarii. "Atata timp cat am predat blocul catre Primaria Draganesti-Olt, nu mai este problema noastra", au declarat reprezentantii ANL. In ciuda insistentelor redactorilor GdS, firma Scadt, detinuta de senatorul PSD Ion Toma, nu a formulat un punct de vedere pana la inchiderea editiei.