Afacerea Delphin International, care se deruleaza si la Botosani este ilegala. Aceasta este concluzia la care au ajuns politistii botosaneni care au anchetat jocul ce s-a desfasurat in judet. Ofiterii de la Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) sustin ca acesta este de tip piramidal si vine in contradictie cu o hotarire a Guvernului din 1999, prin care nu sint permise si nu pot fi autorizate astfel de jocuri, indiferent de denumirea lor. Ancheta a demarat dupa ce s-a primit o plingere din partea unei persoane care ar fi platit 2.290 euro si in loc sa cistige de citeva ori mai mult in doar citeva luni, asa cum i s-a promis verbal, s-a ales doar cu citeva cursuri de marketing si mai multe volume din "Calea succesului ". Cercetarile s-au desfasurat sub aspectul savirsirii infractiunii de inselaciune, iar intregul dosar a fost trimis IJP Timis, intrucit in aceasta zona a inceput derularea afacerii si aici se centralizeaza concluziile anchetelor din intreaga tara.

Se pare ca incasarile efectuate la Botosani sint de circa doua miliarde lei, existind cel putin 20 de persoane care au depus cite 2.290 euro. De asemenea, conform unui cadru militar de la UM 01189, care a cerut sa i se pastreze confidentialitatea, exista 17 angajati ai Garnizoanei, majoritatea subofiteri, care ar fi fost prinsi in acest joc. "Cotizezi 2.000 euro, iar pentru fiecare nou adept adus primesti 500 euro. Acestia au obligatia de a aduce altii si altii si altii. De la fiecare din noile generatii primesti 360 euro si asa mai departe. Calculul este simplu: gasesti patru fraieri si ti-ai scos investitia initiala, apoi, toti ceilalti care sint sub tine iti aduc profit ", relateaza militarul in cauza. Acesta mai spune ca incearca fara succes din luna februarie sa isi recupereze investitia initiala de 2.000 euro si ca, legal, nu mai are nici o sansa de a-si recistiga banii.

Nici un botosanean nu este insa acuzat de inselaciune. Cadrele IJP Botosani sustin ca oamenii cu domiciliul in judet care i-au convins pe altii sa depuna bani nu pot fi pusi sub acuzatie, ci doar ca patru coordonatori nationali ai jocului, care locuiesc in alte judetete, sint cercetati pentru fapte precum inselaciune si evaziune fiscala. De asemenea, prima persoana care a facut racolari in judet pentru Delphin International nu domiciliaza in Botosani.

Anul trecut, Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul IJP Timis a declansat urmarirea penala impotriva Cameliei Zachar din Arad, asociat si administrator al societatii Business Center Consulting SRL Arad, firma pe numele careia s-a facturat biletele de 430.000 lei/pers. pentru intrarea la seminariile Delphin International din Botosani, Daniel Andreas Fasler, administrator al Delphin International si al altei firme partenere din Gibraltar, domiciliat se pare in Monaco, Emil Krutek din Cehia, tara de unde a fost importat jocul si a altor doi cetateni din Timisoara. Printre capetele de acuzare figureaza fapte, precum evaziune fiscala, inselaciune, asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Schema dupa care functioneaza jocul este, in rezumat, urmatoarea: oamenii sint atrasi in acest joc de persoane care deja au contribuit cu bani si care vor sa si-i recupereze, li se inoculeaza ideea ca intrind in joc veniturile li se vor mari considerabil in mai putin de un an, sint pusi sa semneze un contract de confidentialitate si, in final, se aleg doar cu o carte si cursuri de marketing. Acestora li se promit cistiguri fabuloase pentru orice angajat de rind, insa, din cei 2.290 euro, 100 euro sin platiti pentru "Cartea succesului ", iar pentru restul li se taie chitanta in contul "prestari servicii marketing ". Practic, firma organizatoare, despre care nu se poate spune clar cine este deoarece "Delphin international " pare sa fie mai mult un logo si nu prea apare pe chitante si in documente contabile, nu se angajeaza in scris nicaieri ca oamenii care depun bani vor cistiga de citeva ori mai mult. Astfel, scriptic, organizatorii nu pot fi acuzati de inselaciune, pentru ca in contul banilor primiti ei dau acea carte si tin si acele cursuri de marketing. Mai mult, cei prinsi in joc nu pot povesti adevarul intrucit au semnat un contract de confidentialitate prin care se angajeaza sa plateasca 10.000 euro daca ii divulga schema de functionare. Contractul de confidentialitate se incheie cu o firma din Gibraltar, iar chitanta pentru serviciile de marketing este facuta pe Banca Espanol de Credito, care are aceeasi adresa cu a firmei beneficiare a banilor, o anume "MLM 2002 SL " din Estepona.