Inventivitatea romanilor, tradusa in cifrele Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), arata ca desi multi obtin brevete pentru inventie, doar 10% din inventatori le si aplica. Sunt insa unele inventii pentru care nu se acorda un brevet. Iar ca acestea sa fie protejate, OSIM propune un nou tip de brevet, modelul de utilitate, mai ieftin si mai rapid.
Inventiile mai simple, pentru care nu se acorda brevet, mai au o solutie prin care pot obtine protectia. Printr-un certificat de "model de utilitate", inventatorii vor putea dormi linistiti ca produsul lor nu va putea fi utilizat sau copiat de altcineva. Acest nou mod de protejare a inventiilor se regaseste intr-un proiect de lege pe care OSIM il va inainta Parlamentului. Iar daca va fi aprobat, cei 10% dintre inventatorii care nu au primit brevet in acest an vor primi certificatul de model de utilitate.
Ceea ce este de remarcat este faptul ca modalitatile de obtinere a unui astfel de certificat sunt mult mai simple decat in cazul solicitarii de brevet. ßi asta pentru ca termenul de obtinere este foarte scurt, intre 5 si 20 de luni, spre deosebire de brevet, pentru care se asteapta in medie patru ani, dupa cum sustine Gabor Varga, director general al OSIM.
ßi taxele pentru obtinerea certificatului sunt de doua ori mai mici decat cele aferente unui brevet. Spre exemplu, daca pentru o brevetare, o suma a tuturor taxelor se duce la 45 de milioane de lei, in cazul modelului de utilitate, certificatul ar costa doar 22,5 milioane de lei.
Trebuie mentionat ca in momentul de fata, OSIM aplica o reducere de 75% a taxelor pentru persoanele juridice. In ceea ce priveste persoanele fizice, o inregistrare de brevet costa doar 26 de lei pentru un pensionar, sustine Varga. Un alt avantaj oferit de certificatul de model de utilitate este ca OSIM nu examineaza efectiv inventia, ci doar intocmeste un raport de documentare. Adica, se va acorda cu o mai mare usurinta decat un brevet. Singurul dezavantaj al acestui nou certificat, fata de un brevet, este ca durata de protectie a inventiei se intinde pe sase ani, cu posibiliatatea reinoirii cu doi ani, de cate doua ori. Adica poate dura cel mult 10 ani, explica reprezentantul OSIM.

Romanii nu au bani sa-si aplice inventiile

Din totalul celor care au obtinut brevete pentu inventii, 70% sunt persoane fizice. Dintre acestia, doar 5-10% pun in aplicare inventia. Asta din cauza ca romanii nu au bani sa duca pana la capat acest proces, sustine Valeriu Geambazu, purtator de cuvant OSIM. Daca ar avea un cetificat de model de utilitate, numarul celor care ar si aplica inventia ar creste simtitor, adauga Geambazu.
Reprezentantii OSIM sunt increzatori ca noul certificat va atrage multi aderenti. Se tem insa ca printre acestia sa nu se numere si marile firme. Ei sustin ca ar fi bine ca numarul persoanelor juridice care obtin brevete sa ajunga la 70%, atat cat detin acum persoanele fizice. Pentru acestea din urma, certificatul de model de utilitate ar reprezenta o solutie mai buna pentru protejarea inventiei, considera oficialii OSIM