Autoritatile mai incearca o data sa reabiliteze turismul romanesc. In acest sens, Guvernul a initiat elaborarea unui Master Plan pentru Dezvoltarea Turismului, document de referinta menit sa nu ramana o simpla strategie, cum aprecia Radu Berceanu.
Master Planul, dezvoltat de Autoritatea Nationala pentru Turism si experti ai Organizatiei Mondiale a Turismului, va fi finalizat in iulie, iar recomandarile vor fi transpuse in acte normative, cu aplicare pe termen scurt, mediu si lung. Strategia va include sase directii principale, respectiv infrastructura si transport, dezvoltarea resurselor umane, cercetare si statistica, analiza economica, dezvoltarea institutionala si investitii.
Prezent la reuniune, premierul Tariceanu a constatat ca ofertele de turism din ce in ce mai tentante ale unor tari precum Bulgaria, Grecia sau Turcia, alaturi serviciile de buna calitate oferite in strainatate ii fac pe romani sa aleaga petrecerea vacantelor in afara tarii. Seful Guvernului a apreciat ca aceasta stare de fapt este determinata de tarifele ridicate din turismul romanesc, serviciile de slaba calitate si chiar de constructiile prost executate destinate activitatilor de turism. El a aratat ca atractiile turistice principale ale Romaniei, Delta Dunarii si manastirile din Moldova si Bucovina nu pot fi valorificate din cauza constructiilor executate fara respectarea normelor, iar tarifele practicate pe Litoral sunt prea "piperate" in raport cu serviciile de agrement puse la dispozitie.
"Daca insa comparam conditiile noastre de practicare a turismului cu cele de pe Mediterana, trebuie sa recunoastem ca este o uriasa diferenta", a apreciat Tariceanu.
Premierul a mai precizat ca intentioneaza ca, in zilele urmatoare, sa organizeze la Guvern o reuniune cu autoritatile locale din zonele montane, in special din statiunile de pe Valea Prahovei, pentru a discuta masurile necesare de imbunatatire a conditiilor din turism. (Mugur Cosmin)