In cursul zilei de luni, 4 decembrie a.c., la sediul din Bucuresti al Organizatiei Internationale a Muncii va avea loc un seminar dedicat imbunatatirii dialogului social intre actorii Portului Constanta. La seminar vor participa reprezentanti ai Organizatiei Internationale a Muncii, sositi in Romania special pentru acest eveniment, care este rezultatul sesizarii facute de Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare din Romania la OIM cu privire la carentele ce se manifesta la nivelul dialogului social in Portul Constanta, a declarat pentru "Replica" Petre Costel, presedintele FNSPR.
De asemenea, la intalnirea convocata de oficialii OIM vor fi prezenti, pe langa reprezentantii FNSPR, si cei ai CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, Autoritatii Navale Romane, Sindicatului Liber al Navigatorilor si cei ai Organizatiei Patronale "Operatorul Portuar", adica cei mai importanti factori ce concura la buna desfasurare a activitatii portuare. Tot luni, 4 decembrie a.c. la sediul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului se vor desfasura negocierile referitoare la contractul colectiv de munca pe ramura transporturi, ne-a precizat Petre Costel, membru in comisia de negociere. Cu aceasta ocazie, FNSPR- federatie sindicala afiliata la Blocul National Sindical- va formula oficialilor guvernamentali revendicarea cresterii salariilor lucratorilor portuari de la 520 lei noi pe luna (echivalentul a 150 de euro) la 680 RON pe luna (echivalentul a cca. 180 euro). Aceste negocieri au fost impuse in primul rand de noile modificari legislative aparute dupa incheierea contractului colectiv de munca pe ramura Transporturi, in ciuda faptului ca acest contract este valabil pana in anul 2008, a aratat liderul FNSPR. Pe de alta parte, saptamana viitoare, reprezentantii FNSPR vor avea o intrevedere cu conducerea Administratiei Portuare cu privire la accesul pe platforma Portului Constanta a angajatilor portuari si a autovehiculelor acestora, diferend pe care sindicatele portuare l-au transat in instanta obtinand recent o hotarare judecatoreasca favorabila FNSPR.

Fuziunea sindicala a ajuns in faza constituirii patrimoniului

In privinta procesului de fuziune intre cele patru mari confederatii sindicale din Romania- CSDR, BNS, CNSLR si Meridian- Petre Costel, care face parte din organismul desemnat pentru realizarea acestei fuziuni, a specificat ca el se va finaliza pana la 31 martie 2007, insa la aceasta ora exista unele impedimente legate de faptul ca structura organizatorica a CSDR, formata din federatii sindicale teritoriale nu este inca compatibila cu structura organizatorica a viitoarei Uniuni Generale a Muncii care va rezulta din fuziunea celor patru mari confederatii sindicale autohtone. In plus, mai trebuie solutionate si numeroase aspecte legate de patrimoniile acestor confederatii sindicale a caror provenienta este de multe ori eterogena, in contextul formarii unui patrimoniu unic al organismelor sindicale fuzionate, a adaugat liderul FNSPR.