Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE), i-a avertizat ieri pe oamenii de afaceri prezenti la seminarul organizat de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti ca mai au 465 de zile ca sa se pregateasca pentru a primi bani de la Uniunea Europeana. Potrivit lui Orban, patronii vor trebui ca pana la sfarsitul lui 2006 sa finalizeze proiectele pe baza carora sa atraga finantare europeana. Orban a mai aratat ca, intre 2007 si 2013, Romania va primi anual circa 4% din PIB pentru dezvoltare si modernizare, iar o parte din acesti bani vor putea fi accesati de companii doar pe baza de proiecte. Oficialul MIE a mentionat ca autoritatile au inceput deja sa asigure prin bugetele de anii viitori sumele necesare cofinantarii. In acest sens, el a afirmat ca angajamentul Romaniei privind sporirea gradului de indatorare a autoritatilor publice locale este deja pus in practica.

Daca nu avem proiecte, banii nu vor mai veni

La randul sau, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a sfatuit Romania sa inceapa sa pregateasca proiecte de nivel european, astfel incat sa poata beneficia de „fondurile uriase“ de la UE.
Pe de alta parte insa, Scheele a facut doua recomandari Romaniei. Prima vizeaza elaborarea si instrumentarea Planurilor de Dezvoltare Nationala si a programelor operationale printr-o colaborare stransa intre organizatiile centrale, regionale si locale iar a doua - pregatirea de proiecte de nivel european, finantate prin documentele strategice mentionate.
„Luati foarte serios in considerare aceste doua lucruri fara de care fonduri importante nu vor veni. Daca nu aveti planuri de dezvoltare si programe operationale, nu vor fi fonduri, nu vor veni fonduri. Daca nu aveti proiecte, nu vor veni fonduri, pentru ca banii vor fi cheltuiti doar daca sunt proiecte eligibile“, a insistat seful Delegatiei Comisiei Europene.

Am ramas foarte mult in urma UE

Romania este cu mult in urma tarilor membre ale Uniunii Europene, iar cu toata incercarea UE de a ne ajuta, va fi foarte greu sa ajungem la nivelul statelor comunitare. Potrivit unor scenarii de crestere, prezentate ieri de Maria Magdalena Voinea, expert negociator in cadrul Directiei Negocieri Piata Interna din MIE, daca tara noastra isi va mentine o crestere a PIB de o data si jumatate peste media comunitara, in 2050, Romania va avea (inca!) un PIB sub 75% din media UE. Trebuie spus ca, in prezent, tara noastra are PIB sub 50% din media UE. In schimb, potrivit lui Voinea, datorita ajutorului financiar dat de comunitate prin politica de coeziune si daca Romania isi va pastra trendul cresterii economice, tara noastra va avea nevoie de doar 20 de ani pentru a atinge 75% din media PIB comunitar.