Ministrul Ludovic Orban si-a inceput seria de intilniri cu liderii sindicatelor din sectorul Transporturi navale.

Reprezentantii sindicatului Rompilot si ai Asociatiei Pilotilor din Galati au fost primiti ieri la discutii de ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Din delegatia sindicala au facut parte Stoian Coman si Stelian Tasca (Rompilot) si Dinu Doru (Asociatia Pilotilor). Cei trei au fost insotiti de presedintele local al CNSLR Fratia, Stefan Frunza. Intilnirea a facut parte din programul ministrului de intilniri cu sindicatele si asociatiile profesionale din sectorul Transporturi in vederea identificarii problemelor cu care salariatii se confrunta zilnic la locurile de munca.

"Discutia de ieri a fost axata strict pe problemele de navigatie. Reprezentantii pilotilor de la Rompilot, firma de pilotaj maritim care are contract cu AFDJ, s-au aratat nemultumiti de faptul ca cea de-a doua societate cu care lucreaza regia autonoma, Canal Services, primeste mai multi bani, desi are mai putini salariati. I s-a propus ministrului adoptarea unei noi metode de plata a serviciilor oferite de cele doua societati, astfel incit comisionul din taxa de pilotaj sa fie calculat in functie de numarul de piloti. Ministrul a spus ca in principiu este de acord cu propunerea", ne-a declarat Stefan Frunza.

Trebuie facuta precizarea ca Rompilot este din Galati, iar Canal Services e din Constanta.

La intilnirea cu pilotii Ludovic Orban a vorbit si despre intentia ministerului de a modifica actele normative ce fac referire la brevetarea pilotilor. "Ministrul a fost surprins sa afle ca proiectul de hotarire nu a fost prezentat de fostii sefi de la minister si sindicatelor. Acum ramine de vazut ce decizie va lua ministrul dupa intilnirea cu pilotii din Galati", a completat Stefan Frunza.

Cite o intilnire pe saptamina

Saptamina viitoare va veni rindul sindicalistilor de la AFDJ pentru a-si spune ofurile vizavi de ceea ce se intimpla la locul lor de munca. "Martea viitoare vor merge la ministru liderii sindicatelor afiliate la Conventia Sindicala Nationala a Transportatorilor din Romania. Se vor discuta probleme pe fiecare federatie sindicala in parte", ne-a declarat acelasi Stefan Frunza.

Sindicalistii de la AFDJ vor argumenta in fata ministrului Orban necesitatea majorarii fondului de salarii al regiei autonome in asa fel incit sa fie posibila respectarea prevederilor CCM pe ramura in ceea ce priveste drepturile salariale. "Problemele pe care le vom ridica noi vor fi in mare masura legate de activitatea salariatilor din transporturile navale", ne-a mai spus Frunza, care ocupa si functia de prim-vicepresedinte al CSNTR.