Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi mentine tinta de inflatie de 7% pentru 2005, ca si pe cea de 5% pentru 2006, a declarat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o dezbatere pe probleme financiar-bancare organizata cu ocazia FINFER 2005. "Banca Centrala se lupta ca inflatia sa fie de 7%, iar bancherii se lupta ca aceasta sa nu fie de 7%, pentru ca, este evident ca au alte interese ", a spus Isarescu. Tinta de inflatie nu reprezinta pentru Banca Centrala o prognoza, ci un obiectiv pentru care se bate BNR, a avertizat guvernatorul. Acesta s-a referit la evolutia inflatiei din ultimele luni si a spus ca nici oficialii BNR nu au fost multumiti de aceste evolutii. "Nu ne bucuram de aceasta inflatie, mai ales de cea din ultimele luni si in special de cea din aprilie cind nivelul a depasit 10% ", a spus Isarescu. "Sintem deja intirziati cu ceea ce inseamna inflatia in UE, dar daca ne stabileam o inflatie de 4% ar fi fost o deflatie programata. Pentru la anul BNR nu-si propune totusi o tinta foarte ambitioasa tinind cont de evolutiile de pe piata si se uita la un nivel al inflatiei intre cinci si 5,5% ", a spus guvernatorul BNR. Mugur Isarescu si-a recunoscut gresala in ceea ce priveste inflatia din aprilie. "Noi am calculat care ar fi impactul cresterii accizelor, insa calculele nu au fost urmate de piata. Daca pretul titeiului se va duce la 80 dolar/baril o sa avem o problema in Romania in ceea ce priveste inflatia, dar daca va fi la nivelul de 40-50 dolari/baril aceasta ne va ajuta, a mai spus Mugur Isarescu.

Isarescu cere sa nu scada excesiv dobinzile

Mugur Isarescu a sustinut ca evolutia economisirii in Romania "nu merg rau”, dar ca "trebuie sa fim intelepti si sa nu le omorim prin scaderi excesive de dobinda ". Dobinzi inalte inseamna nu numai stimularea economisirii interne dar si atragerea de capitaluri externe tinind cont de liberalizarea contului de capital. Isarescu a reamintit ca economisirea in valuta este mai mica decit cea in lei care a ajuns la 60% pe total sistem fata de cea in valuta. Pe ultimele 12 luni economisirile in lei au crescut cu 30%, iar cele in valuta numai cu 16%. Guvernatorul a apreciat ca in perioada urmatoare ar putea aparea o schimbare de trend.
Referindu-se la creditul de consum si rata de economisire Isarescu a spus ca "la nivelul Romaniei creditul de consum este de 4% pe total sistem, iar in Statele Unite numai la imprumuturile pe card creditul de consum reprezinta 60%. "Daca Romania se va duce mult prea sus pe deficitul de cont curent raportul dintre economisire si investitii directe face o eroare”, a avertizat guvernatorul.