Managerii BCR spun ca se simte o revigorare pe segmentul de companii, unde exista cereri mai mari de finantare, iar la persoane fizice s-au diminuat problemele legate de plata creditelor
Managerii BCR pe regiunea Oltenia au aratat, intr-o conferinta de presa organizata ieri, ca economia din aceasta zona are tendinte de revenire. "Asteptam o crestere economica mai mare in partea a doua a anului, in special, generata de sectorul industriei, de investitiile in infrastructura, dar si de companiile care livreaza la export, precum Ford", a spus Radu Cirstea, director regional corporate in cadrul BCR. El a aratat ca sectorul IMM-urilor se confrunta cu provocari cauzate de situatia actuala, dar ca exista manageri care au facut miscari inteligente si au facut ca firmele lor sa treaca "testul crizei". Din zona de sud-vest a tarii, in portofoliul bancii exista 1.300 de companii cu cifre de afaceri de peste un milion de euro, care au trecut cum au putut de criza. Bancherii mizeaza pe o crestere economica de 2% pana la sfarsitul anului.

Unde s-au impotmolit firmele?

Radu Cirstea a precizat ca, in zona Doljului, cele mai mari dificultati ale companiilor pe perioada crizei au fost legate de nesiguranta afacerilor, mai exact, firmele nu incasau banii de la clientii lor, si astfel apareau blocaje. Oficialul BCR sustine ca pe primele sase luni din acest an majoritatea cererilor de finantare din partea firmelor au fost acceptate de banca: "Peste 95% din afaceri au fost finantate anul acesta in regiunea de sud-vest. Respingerile finantarilor au fost cauzate de o situatie financiara mai mult decat precara, firme care aveau pierderi sau situatii nefundamentate. De exemplu, a venit cineva sa isi faca o companie pe fonduri europene, dar pensiunea urma sa aiba patru camere. Astfel de lucruri sunt de neacceptat de catre banca", a spus Cirstea.
Totusi, bancherul a precizat ca, in regiunea noastra, cele mai mari cereri de finantare vin din agricultura si pe proiecte de infrastructura, acestea fiind catalogate domeniile "cu potential" in Oltenia. Din analiza bancii, companiile din Oltenia au cerut cele mai multe finantari pentru cofinantarea unor proiecte cu fonduri europene, pentru acoperirea riscului de dobanda si a riscului valutar si abia pe ultimele locuri s-au situat solicitarile firmelor pentru finantarea comertului si restructurarea creditelor. Totusi, daca firma are datorii mari catre furnizori sau daca nu a inregistrat profit, finantarea din partea bancii nu este posibila. Bancherul citat a confirmat acest lucru: "Finantam orice afacere a clientilor nostri, daca aceasta este viabila". Anul acesta, banca nu a cerut insolventa nici unui client corporate, afirma managerii institutiei de credit.

Cerere mare pentru "Prima Casa 4"

Pe partea de retail, cea mai mare cerere este pentru programul "Prima Casa", sustin bancherii. Teodora Mardale, director judetean de retail, a precizat ca de pe 6 iunie, cand BCR a lansat "Prima Casa 4", au fost depuse in Dolj 40 de dosare, dintre care 16 sunt deja aprobate. Directorul de Comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru, a spus ca din cauza numarului foarte mare de dosare de creditare pe "Prima Casa" evaluarea si prelucrarea unui dosar dureaza peste o luna. Dar oamenii interesati au la dispozitie 90 de zile de la depunerea actelor la banca sa isi gaseasca o locuinta. Cei mai multi doljeni au mers la banca sa vada ce credit maxim pot lua pe programul "Prima Casa", urmand ca dupa aceea sa isi gaseasca o locuinta. Familiile se incadreaza, cu predilectie, sa cumpere apartamente vechi.

Executarea silita, ultima optiune

Bancile fac orice pentru a-si pastra clientii actuali. BCR arata ca politica sa fata de client este "pacifista" comparativ cu anul trecut, cand au existat multe divergente intre clienti si institutia de credit. Se merge pe refinantare, restructurare, nu pe distrugerea clientului. Directorul regional de retail al BCR pe zona de sud-vest, Marin Calarasu, a precizat ca la nivelul intregii tari au fost restructurate pana acum creditele a peste 15.000 de familii, iar tendinta nu este aceea de a executa silit clientii. "Executarea silita este ultima varianta. Orice client executat este un client pierdut. Noi incercam sa restructuram", a declarat Calarasu. El este de parere ca in viitorul apropiat cererea de credite va veni mai intai de la firme si ceva mai tarziu de la persoanele fizice, care inca sunt reticente in a se imprumuta.