Proprietarul hotelului "Vulturul Negru" din Oradea, un om de afaceri italian, a scos la vanzare unitatea turistica la pretul de opt milioane de euro, a comunicat Alexandru Pavel, reprezentantul agentiei imobiliare QCM din Bucuresti, responsabila de tranzactie.
Hotelul "Vulturul Negru" este situat ultracentral, langa Primaria municipiului Oradea, cladirea in care functioneaza facand parte din patrimoniul cultural al orasului de pe Crisul Repede. Cladirea dateaza de la inceputul secolului XX, cand in Oradea se raspandeste un stil nou, diferit de cele academice, creand premisele unei diversificari stilistice bazate pe inventii si originalitate. Stilul nou creat, secession-ul, a avut doua mari perioade, cea curbilinie si florala si cea geometrica cu forme epurate. Arhitectii mai importanti care reprezinta acest curent sunt: Komor Marcell, Jakab Dezsõ, Sztarill Ferenc, Mende Valér, Vágó József si László, Rimanóczy Kálman-junior.
Cea mai importanta realizare in acest stil este Palatul "Vulturul Negru" (1907-1909), cu pasajul acoperit cu sticla ce face legatura dintre trei strazi. Cladirea este multifunctionala, cuprinzand, la vremea aceea, cazinou, hotel, birouri, restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice. Emblema ansamblului, vitraliul cu vulturul negru, a fost executata in 1909, in atelierul oradean Neumann K. Pozitionarea de care beneficiaza hotelul "Vulturul Negru" este ultracentrala, iar reconditionarea finisajelor interioare s-a facut pastrand stilul Art Nouveau. Capacitatea hotelului este de 47 de camere din care patru apartamente. Dotari: camera single are TV color, cablu satelit, cablu internet, telefon, aer conditionat, frigo-bar, baie cu dus, bideu, uscator de par, panorama deosebita; camerele double sunt cu pat matrimonial cu dimensiunea de 1,80/2,00 m, baie cu dus sau cada cu hidromasaj, bideu, uscator de par, aer conditionat, TV color, frigo-bar, cablu satelit, cablu internet, telefon, panorama deosebita; camerele double twin au paturi de 90/200 cm, baie cu dus sau cada cu hidromasaj, bideu, uscator de par, aer conditionat, TV color, frigo-bar, cablu satelit, cablu internet, telefon, panorama deosebita. Camerele double de la etajul III sunt dotate cu pat matrimonial cu baldachin.
Hotelul este clasificat la patru stele
Apartamentele beneficiaza de o panorama splendida, de unde se poate admira centrul vechi al orasului, cu cladiri impunatoare, desprinse din istoria orasului de pe Crisul Repede; dormitorul are un pat matrimonial de 1,80/2,00 m, baie cu cada cu hidromasaj, uscator de par, aer conditionat, telefon, TV color, cablu satelit, cablu internet, frigo-bar. Living-urile apartamentelor sunt spatioase, dotate cu cate un pat de 90/200 cm. Toate cele 47 de camere au acces la lift. La primul nivel al cladirii exista un bar de zi, care are tavanul integral din sticla, barul fiind situat in centrul cladirii. Capacitatea acestui bar este de 60 de locuri, acesta fiind deschis si pentru persoanele care nu sunt cazate in hotel. La etajul IV se afla sala de conferinte. Aceasta este dotata cu calculatoare conectate la internet, avand o capacitate de 80 de locuri. Tot la nivelul IV se situeaza restaurantul hotelului, care are o capacitate de 80 de locuri, in restaurantul hotelului servindu-se si micul dejun. Hotelul "Vulturul Negru" a fost deschis de actualul proprietar in anul 2005 si este clasificat la patru stele. "Pretul cerut de proprietar este de opt milioane de euro. Hotelul dispune de vitralii, a caror valoare se ridica la circa doua milioane de euro. La inceput majoritatea turistilor erau italieni, iar ulterior, numarul clientilor romani si de alte nationalitati a crescut", a adaugat reprezentantul agentiei imobiliare.
n Florin Alexandru