Operatorii din turism din judetul Tulcea au inceput demersurile pentru a contracara efectele pe termen lung ale crizei provocate de gripa aviara. In luna noiembrie se incheiau, de obicei, contractele pentru anul urmator, insa in acest an planurile agentilor din domeniu au fost rasturnate din cauza efectelor crizei provocate de identificarea virusului gripei aviare. Presedintele Consiliului de Administratie al grupului de firme Europolis, Victor Iancu, a declarat ca, la tirgul de turism desfasurat in Germania, a intocmit formele pentru 150 de contracte valabile in 2006, acestea urmind sa se semneze in perioada urmatoare, in functie de evolutia problemelor cauzate de gripa aviara. La rindul lor, liderii Asociatiei Delta Dunarii Turism s-au intilnit cu autoritatile judetene, carora le-au solicitat ca la anul sa anuleze unele taxe, precum si sa sprijine promovarea imaginii turismului in Delta Dunarii. Rezultatele acestor intilniri si actiunile care se vor desfasura in perioada urmatoare vor fi supuse atentiei tuturor operatorilor in turism, marti, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Asociatiei Delta Dunarii Turism. Reprezentanti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii vor participa luna aceasta la tirgul de turism din Londra, ei avind ca scop contracararea efectelor negative ale crizei gripei aviare in judetul Tulcea. Conform presedintelui Victor Iancu, din cele 170 de nave de croaziera care ar fi trebuit sa se opreasca in Delta Dunarii anul acesta, 30 au refuzat sa onoreze contractele din cauza gripei aviare semnalate in localitatile Ceamurlia de Jos si Maliuc. Operatorii din zona au estimat ca au inregistrat pierderi totale de zece milioane de euro.

11.000 de turisti in Delta Dunarii

Circa 11.500 de turisti au vizitat, in acest an, Delta Dunarii, potrivit datelor furnizate de operatorii din turism. Din numarul total de vizitatori, cei mai multi sint turisti romani, doar 10% dintre acestia solicitind informatii despre zonele turistice din delta la centrele de informare ale Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Statisticile oficiale sint putin relevante, deoarece la cifrele oferite de ARBDD se adauga si numarul turistilor straini care au venit cu navele de croaziera internationala, dar si cei care au campat in diferite zone ale judetului, fara taxa, precum si persoanele care s-au cazat in case particulare.
Conform raportarilor din 2004 ale agentilor din turism, in Delta Dunarii au poposit 42.410 turisti, circa 40% dintre ei preferind sa se cazeze la pensiuni.