Mai tineti minte anii de dupa ‘89, cand inca mai persista psihoza cu telefoanele ascultate? Cand cautam cate un circuit electronic in fiecare telefon de acasa? Ei bine, perioada se pare ca va reveni, odata cu noile masuri de urmarire, pe care Uniunea Europeana le va impune operatorilor de telefonie. UE le-a definit drept "masuri de prevenire a actelor de terorism", iar ele vor fi aplicate si de catre autoritatile romanesti, dupa integrare. Una dintre aceste reglementari va obliga toti operatorii de telecomunicatii sa retina datele privind traficul de comunicatii pe un termen de cel putin sase luni, a declarat Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Aceasta masura trebuie sa fie aplicata cel mai tarziu pana la sfarsitul lui 2007.
Ministrul a aratat ca operatorul trebuie sa inregistreze pentru fiecare apel telefonic informatiile referitoare la initiator si locatia acestuia, destinatar si durata convorbirii, dar fara a se retine continutul acesteia. Aceste masuri vor fi aplicate conform unei directive europene, care vine in sprijinul actiunilor de prevenire a actelor de terorism sau de alta natura. Potrivit lui Nagy, necesitatea acestei directive UE a aparut in urma atentatelor teroriste de la Londra. El a spus ca masura se va aplica oricaror forme de comunicatii electronice, de la SMS-uri la telefonie pe suport de Internet.
Odata cu intrarea in vigoare a directivei europene, la 15 martie 2007, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebui sa transpuna in legislatia nationala printr-un act normativ special. Aceasta lege va stabili termenul de punere in aplicare a prevederilor directivei pentru fiecare tip de operator in parte. Ministrul comunicatiilor estimeaza ca in cazul operatorilor de telefonie mobila termenul va fi de sase luni si de doi ani la furnizorii de servicii de Internet.
Cei patru operatori de telefonie mobila care activeaza pe piata romaneasca au peste 15 milioane de clienti. La acestia se adauga cei aproape patru milioane de abonati ai RomTelecom, fara a lua in calcul utilizatorii de servicii de telefonie fixa furnizate de operatorii CATV. In privinta utilizatorilor de Internet, datele oficiale indica peste un milion de clienti.