Patru firme care se ocupa cu prelucrarea primara a lemnului au fost sanctionate de comisarii Garzii de Mediu Galati, in cadrul operatiunii "Gaterul", care se desfasoara la nivel national

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a dat unda verde, pe data de 27 iulie, actiunii denumita "Gaterul", care are drept obiectiv principal verificarea legalitatii functionarii instalatiilor de debitare primara a materialului lemnos, respectiv a gaterelor. La nivelul judetului Galati controalele sint efectuate de reprezentantii mai multor institutii cu atributiuni de control, respectiv politisti, jandarmi, comisarii Garzii de Mediu si ai Garzii Financiare, angajatii Electrica SA, Directiei Silvice Galati, Inspectoratului de Stat pentru Constructii.

Functionarea gaterelor, luata la bani marunti

Conform ordinului ministrului Administratiei si Internelor, comisarii Garzii de Mediu Galati au inceput descinderile in mediul rural pentru a verifica modul in care este respectata legislatia privitoare la protectia mediului de catre agentii economici care au ca obiect de activitate prelucrarea primara a lemnului. "Actiunile de control au inceput in urma cu o saptamina de zile si vor continua si in urmatoarele zile. Comisarii Garzii de Mediu Galati verifica legalitatea actelor pe care le detin agentii economici respectivi, respectiv daca au autorizatie de mediu, daca au buletine de analiza pentru factorii specifici prelucrarii primare a lemnului, precum si modul de depozitare a deseurilor in incinta unitatilor. De asemenea, mai verificam daca s-a platit contributia la fondul de mediu, precum si existenta contractelor incheiate cu primariile din zona pentru folosirea platformei de depozitare a deseurilor", ne-a declarat purtatorul de cuvint al Garzii de Mediu Galati, Ion Avram.

Patru amenzi usturatoare

In atentia speciala a comisarilor Garzii de Mediu Galati au intrat pina la ora actuala asapte firme care-si desfasoara activitatea in judetul Galati si care au ca obiect de activitate prelucrarea primara a lemnului. In urma verificarilor facute, comisarii Garzii de Mediu au constatat nereguli la patru societati, care au fost sanctionate pentru nerespectarea legislatiei. Astfel, firma Romproperties SRL Bucuresti, care are un gater la Cosmesti, a fost sanctionata cu 15 milioane de lei vechi pentru depozitarea necontrolata a deseurilor, in timp ce firma Primiforest SRL Matca, care are punct de lucru la Tecuci, a fost amendata cu 15 milioane de lei vechi. "Firma Bazincul SRL, care are punct de lucru la Cosmesti, a primit o sanctiune de 75 milioane de lei vechi pentru faptul ca isi desfasura activitatea fara sa detina autorizatie de mediu. De asemenea, societatea Forestierul Braila, care are punct de lucru la Sendreni, a fost amendata cu 45 de milioane lei vechi pentru nerealizarea masurilor stabilite in cadrul controalelor anterioare", a adaugat purtatorul de cuvint al Garzii de Mediu Galati, Ion Avram.