Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce productia de titei pana cand preturile se vor stabiliza, a declarat, vineri, presedintele cartelului, Chakib Khelil, citat de AFP. "Vom continua reducerile pana cand preturile se vor stabliza", a spus Khelil in cadrul unei intalniri intre reprezentantii statelor producatoare si consumatoare de titei, organizata la Londra.
Afirmatiile oficialului intervin la doua zile dupa ce membrii OPEC au decis sa micsoreze productia cu 2,2 milioane de barili pe zi pentru a stopa declinul pretului petrolului.
Pretul titeiului destinat pietei americane, cu livrare in ianuarie, a scazut vineri, pana la ora 11:50 GMT, cu 2,64 dolari, la 33,58 dolari pe baril, aproape de minimul ultimilor cinci ani.
Totodata, cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa de la Londra si cu livrare in februarie, a urcat cu 18 de centi, la 43,54 dolari pe baril.
OPEC a decis, din septembrie pana in prezent, reducerea exporturilor cu circa 4,2 milioane de barili pe zi, respectiv 5% din necesarul la nivel global, insa preturile au scazut constant, pe masura ce recesiunea a afectat cererea de energie si combustibili in intreaga lume.