WELCOME TO ROXANIA: HAI SA LUAM IN SERIOS TELEVIZIUNEA PUBLICA! DECI, OMUL POTRIVIT PENTRU CONDUCEREA TVR

Uite ca sunt de acord cu Victor Ponta cand face observatia - de bun simt, de altfel - ca la Cultura ar fi trebuit o personalitate culturala. Sau oricum, cineva care sa-ti dea impresia ca n-a nimerit de la Agricultura. Stiu, sunt rea, dar PNL poate face rocada cu PC, sa treaca Daniel Constantin la Cultura. Si sa-l ia consilier pe CRBL - poate invata ceva de la vechiul lui coleg de scoala si prieten pitestean. Poate invata sa nu se mai piteasca.
Deci, Crin a facut o prostie cu Gigel Stirbu la Ministerul Culturii. A ajuns sa fie ironizat pe tema-asta de catre insasi elita pesedista de la Olt care este, cum se stie, culmea rafinamentului cultural.
Ca si cum nu era de ajuns, Crin Antonescu parca a tinut sa demonstreze ca poate fi si mai gigea: prin neseriozitatea cu care trateaza imperativul de a face din TVR, o veritabila televiziune publica. L-a trimis acolo pe Saftoiu ca sa scape de el din partid si individul si-a batut joc, ar fi trebuit sa demisioneze din start.
Acum, desi avea ocazia sa faca amenda onorabila printr-o propunere de calibru, l-a propus pe Rares Bogdan. Nu doar ca e un jurnalist care, din pacate, s-a depreciat profesional in ultima vreme, frizand, nu o data, basismul la iRealitatea ofiterasului acoperit, Gusa. Dar chiar si daca ar fi ramas analistul lucid de presa scrisa si realizatorul tv respectabil care era, tot ar fi prea putin pregatit pentru o palarie asa de mare.
TVR e un viespar si in anumite unghere, chiar o cloaca, un mic colos putred de coruptie - morala, profesionala, chiar penala. Totodata, are profesionisti trasi pe dreapta si nulitati oportuniste scoase in fata. Canaliute de succes personal, care fac din TVR, rampa de lansare pentru interese personale.
Trebuie sa fii uns cu toate alifiile profesiei - si nu doar ale ei -, ca sa guvernezi TVR si sa o transformi, din viespar de coruptie pe bani publici, in televiziune publica. Iti trebuie arta conducerii, deci, proiect strategic si stiinta a delegarii, spirit de echipa, abilitate de negociere si discernamant in alegerea consilierilor adecvati unuia dintre cele mai ambitioase - sau aproape imposibile - proiecte.
Trebuie sa stii sa promovezi si sa armonizezi valoarea profesionala discriminata pentru ca a refuzat comanda politica si totodata, sa recuperezi valoarea profesionala care s-a degradat prin raspunsul la comanda politica. Trebuie sa ai taria de a face o selectie, una drastica. In urma careia sa fie eliminate nulitatile (si sunt prea multe, printre cei aproape 2500 de angajati). Trebuie sa stii sa-ti apropii sindicatele din TVR fara a fi cenzurat sau chiar dominat de ele. Trebuie sa stii sa te impui - elegant si ferm - in fata unui consiliu de administratie care n-are, de fapt, nici o legatura cu imperativele TVR ci e - ca pretutindeni la noi - doar o proiectie a intereselor politice, un fel de "mini-parlament" adesea habarnist in materie de presa. Trebuie sa stii sa-ti alegi si un consultant care sa merite banii publici. Adica, sa-i justifice prin aport public, nu sa-i consume clientelar.
Sunt prea multe gasti, nu poate fi din interiorul TVR. Dar sa cunoasca televiziunea ca si cum ar fi. Si secretele profesiei.
Sunt prea multe interese, nu poate fi nici din mediu politic, nici economic. Ci strict profesional.
Rares Bogdan are tot timpul sa creasca, depinde de el ce alege - integritatea recuperata sau degradarea accelerata. Nu Rares Bogdan e omul. Vorba lui Crin Antonescu insusi, "nu pe senzatii" se fac evaluarile, promovarile si mai ales, propunerile cu o asemenea miza majora. Cu toata simpatia, repet, e prea mare palaria. Cateva autostrazi cu multe sensuri.
Trebuie, deci, cineva experimentat profesional si tare din punct de vedere moral. Neinfricat in fata crimei organizate si om de caracter. Cu disponibilitatea compromisului inteligent, deci util obiectivului vizat si totodata, inflexibil in refuzul de a negocia principiile. Cu un bilant care sa reflecte performanta profesionala onesta si percutanta. Judecata dreapta. Presa in serviciul binelui public, la antipodul aservirii de orice fel.
Omul asta exista si ar fi pacat sa nu fie trimis acolo unde ii e locul: la conducerea TVR.
Se numeste Lucian Avramescu.