Tot mai putine firme din Oltenia intra sub incidenta Legii falimentului. In unele judete, numarul insolventelor s-a diminuat simtitor, iar in altele a crescut usor. In acelasi timp, pe primele cinci luni ale anului, numarul firmelor noi s-a dublat sau chiar triplat in cateva zone, comparativ cu aceeasi perioada din 2011.
In luna mai a acestui an, numarul companiilor care au intrat in insolventa in Oltenia s-a diminuat fata de lunile anterioare in cazul multor judete din regiunea aceasta. Cel mai mic numar de insolvente s-a inregistrat in Olt, unde, potrivit datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), au intrat in insolventa doar patru societati, fata de sapte in aprilie si 11 firme in martie. De asemenea, in Gorj, ritmul insolventelor s-a diminuat considerabil, ajungandu-se la doar sapte firme intrate in luna mai sub incidenta Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei si falimentul. In acelasi judet, in aprilie se declansase insolventa la 22 de firme, iar in martie - la 14 societati. In celelalte judete ale Olteniei, numarul insolventelor a crescut usor in mai fata de lunile anterioare, dar cifrele arata scaderi semnificative fata de numarul insolventelor declarate pe lunile din primul trimestru al anului. In Mehedinti, 14 companii au intrat in insolventa in luna mai, pe cand in aprilie fusesera zece, iar in martie - noua. In Valcea, s-au inregistrat 39 de insolvente, fata de 29 in luna aprilie si 37 in martie. Cele mai multe firme intrate in insolventa se regasesc in Dolj (74), dar sunt la jumatate fata de cele declarate in luna martie a acestui an, cand 161 de societati au fost nevoite sa aleaga calea insolventei. De asemenea, in aprilie, 58 de firme doljene au intrat sub incidenta Legii nr. 85/2006, iar acest numar este cel mai mic de la inceputul anului si pana acum, in Dolj.
Partile bune ale insolventei...
O companie care solicita intrarea in insolventa vrea sa scape de creditori, dar, mai ales, de executarea silita din partea Fiscului. Mai exista si alte avantaje. "Insolventa poate fi benefica mediului de afaceri, in perioada de criza, si ma refer la partea de reorganizare. In acest sens a fost creata legea, pentru a sprijini mediul de afaceri. Ca unii o folosesc in alte scopuri... asta este partea a doua", a spus directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Eugen Calinoiu. El a explicat ca "a scazut numarul insolventelor pentru ca, probabil, multi agenti economici au inceput sa supravietuiasca acestei crize sau firmele au intrat pe fagasul normal".
Val de firme noi
In timp ce in Europa lucrurile graviteaza in jurul economiei Spaniei, existand temeri puternice pentru o noua recesiune, la nivel local, oltenii par sa aiba apetit pentru afaceri.
Potrivit ONRC, pe primele cinci luni ale anului, numarul societatilor nou-inmatriculate in Oltenia a crescut spectaculos fata de aceeasi perioada a anului trecut. Surpriza este in judetul Mehedinti, unde numarul firmelor noi este aproape triplu pe primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2011. Daca atunci se infiintasera 662 de persoane juridice, anul acesta s-au inscris 2.095 de entitati economice. In Gorj, numarul persoanelor juridice nou-inregistrate este dublu fata de anul trecut (comparatia este realizata tot la cinci luni), in crestere de la 662 de firme la 1.202 pana la finele lunii mai a anului 2012. Si in Olt au "explodat" firmele noi. Pe primele cinci luni erau inregistrate 1.223 de firme, pe cand anul trecut, in aceeasi perioada, aparusera doar 743 de entitati economice noi. Si in Valcea se observa "apetit" pentru afaceri, firmele noi inmultindu-se de la 917 pe primele cinci luni ale anului trecut, pana la 1.015 anul acesta. In Dolj, a crescut numarul agentilor economici noi, in perioada analizata, de la 1.917 la 2.354 anul acesta. Intrebat daca numarul mare de firme noi se reflecta si in plata de impozite si taxe, seful Fiscului doljean a raspuns: "Categoric, da! La nivelul lunii mai, lucrurile au capatat valente noi din acest punct de vedere. Furnizorii Ford au inceput sa plateasca pentru salariatii noi contributiile, plus alte firme care au inceput activitatea si se observa aceste lucruri in veniturile de la buget". In ultima perioada, numarul firmelor noi a crescut datorita programelor europene, fie pentru tinerii debutanti in afaceri (cei care trebuia sa isi infiinteze societati noi - SRL-D - pentru a accesa 10.000 de euro pentru demararea unei afaceri), fie pentru agricultura (fonduri europene pentru firmele de semisubzistenta si altele, unde solicitantii si-au deschis firme noi).
Total firme intrate in insolventa in 2012
ONRC arata ca pe anul 2012 cele mai multe insolvente inregistrate in Oltenia au fost in lunile februarie si martie. In februarie, au cerut insolventa 175 de firme, pe toata Oltenia, iar in martie, si mai multe - 232 de firme. In aprilie si mai se observa o temperare semnificativa a numarului insolventelor: in aprilie - 126 de agenti economici, iar in mai - in usoara crestere - 138 de societati au fost nevoite sa intre sub incidenta Legii nr. 85.